aA
Per pastaruosius kelerius metus Lietuvos gyventojų miego trukmė sumažėjo, teigia Lietuvos miego medicinos draugija (LMMD).
LMMD duomenimis, b eveik 50 proc. žmonių miega trumpai ir nepakankamai. "Vidutiniškai miegame ne daugiau 6 val.", teigia LMMD prezidentė Vanda Liesienė. Pasak jos, tai vieni blogiausių rezultatų, palyginti su kitomis Europos šalimis.

V. Liesienės teigimu, avarijos Europos keliuose, kurių viena iš priežasčių yra mieguistumas ir nuovargis, verčia atkreipti dėmesį į nemigą ir jos pasekmes.

Europos miego tyrimų asociacijos duomenimis, apie 20 proc. visų autoįvykių priežasčių Europos keliuose sudaro snustelėjimai prie vairo. Užmigimas prie vairo sudaro net 10 proc. priežasčių avarijų, kurios baigiasi žmonių žūtimis.

Lietuvos Kelių policijos duomenimis, pernai Lietuvoje žuvo 748 žmonės. Remiantis užsienio patirtimi, 10 proc. sudarytų apie 75 autoįvykius, kuriuose žmonės žuvo dėl eismo dalyvių mieguistumo.

Lietuvoje tiriant avaringumą nėra įtraukti klausimai apie nemigą, nuovargį, naktinį darbą. Tuo tarpu JAV kelių apsaugos policija nustatė, kad vairavimas apsnūdus yra tiek pat pavojingas, kaip ir vairavimas išgėrus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.