aA
Druskininkų savivaldybės mero žmonos Daivos Malinauskienės vadovaujama bendrovė „Grūto turtas“ parduoda valstybei Druskininkų mieste esantį 5,75 arų žemės sklypelį už 253 tūkstančius litų.
Žiūronas, žemėlapis, matavimas
© Corbis/Scanpix
Malinauskų šeimos bendrovė

UAB „Grūto turtas“ yra privati Malinauskų šeimos bendrovė, kurios akcijos priklauso Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir jo žmonai Daivai Malinauskienei. Bendrovei vadovauja direktorė D.Malinauskienė. Bendrovei priklauso 5,75 arų ploto komercinės paskirties žemės sklypas M.K.Čiurlionio g. 34, įsigytas 2003 m. balandžio 30 d. 2004 m. spalio 27 d. Valstybės įmonė „Registrų centras“ nustatė, kad vidutinė šio žemės sklypo rinkos vertė – 18 tūkst. 44 litai.

Anksčiau šiame sklype stovėjo paviljonas, kuriame buvo prekiaujama gėlėmis, veikė dėvėtų rūbų parduotuvė. Malinauskai, nupirkę paviljoną už išties nedidelę kainą, visus statinius nugriovė. Nė šešių arų nesiekiantis sklypelis – pernelyg mažas, kad jį galima būtų pelningai parduoti kokio nors komercinio objekto statybai. Na, nebent pirkėjas būtų ...valstybė. Tuomet pradeda galioti truputį kiti veiksniai, negu banalūs rinkos dėsniai, svarbu ne sklypo dydis bei vieta, o jo šeimininkų asmenybės reikšmingumas.

Valdininkų lobis – mokesčiai už pažymas

Valstybės įmonė „Registrų centras“, vadovaudamasi teisės aktais, tvarko nekilnojamojo turto kadastrą ir registrą, administracinių vienetų, gyvenamųjų vietovių ir gatvių registrą, vykdo pavestas funkcijas kuriant Juridinių asmenų registrą ir tvarkant jį, kuria kitas su šiuo bei kitais nurodytais registrais susijusias informacines sistemas. Įmonės steigėjo funkcijas vykdo Teisingumo ministerija. Įmonė valstybės turtą valdo, naudoja bei disponuoja juo turto patikėjimo teisėmis.

Pasak dienraščio “Respublika”, po valstybės kontrolierių atlikto audito paaiškėjo, kad įvairias pažymas teikianti įmonė taiko nepagrįstai didelius darbo įkainius. Seimo Audito komitetui pateiktoje ataskaitoje valstybės kontrolieriai iškėlė klausimą, kodėl Registrų centre išduodamų pažymų įkainiai nepagrįsti sąnaudomis.

Per pastaruosius trejus metus „Registrų centras“ klientų aptarnavimo padaliniams įsigijo arba pastatė keturis naujus pastatus, dešimtyje padalinių atliko kapitalinį remontą. Per trejus metus „Registrų centras“ tam išleido per 20 mln. litų. Pastatų įsigijimą ir statybą kreditavo bankai “Hansabankas” ir “NORD/LB Lietuva”.

„Registrų centro“ vadovai nusprendė įsigyti žemės sklypą Druskininkuose ir pastatyti jame klientų aptarnavimo padalinio pastatą. Kol kas Druskininkų skyrius veikia dailiame mediniame namelyje K.Dineikos g. 2.

Buvo sudaryta Pirkimo komisija, kuriai vadovauja direktoriaus pavaduotojas gamybai Antanas Ivancius. Sklypą numatoma derybų būdu įsigyti valstybės nuosavybėn, o „Registrų centras“ juo naudosis patikėjimo teise.

Sulaukė tik vieno pasiūlymo

Pirkimo komisijos gautas pasiūlymas atkeliavo iš Malinauskų šeimos bendrovės „Grūto turtas“. 2004 m. spalio 27 d. Ričardas Malinauskas Grūto kaime pasimatė su savo žmona ir pavadino šį susitikimą visuotiniu akcininkų susirinkimu. Abu akcininkai vienbalsiai nusprendė suteikti teisę UAB „Grūto turtas“ direktorei Daivai Malinauskienei „derėtis dėl turto pardavimo ir atlikti veiksmus, susijusius su turto pardavimo sandorių sudarymais“.

Gavusi įgaliojimą, D.Malinauskienė nepasikuklino ir spalio 29 d. rėžė pasiūlymą „Registrų centrui“. Moteris labai gražiai aprašė savo sklypelį: „300 metrų atstumu randasi Druskininkų miesto autobusų stotis, savivaldybės administracinis pastatas, bankų įstaigos ir notarai, teritorinė mokesčių inspekcija“. Pabandykime pasivaikščioti po miesto centrą ir pasižiūrėti, kas išties ten, anot D.Malinauskienės, „randasi“. Savivaldybę „rasti“ pavyko tikrai ne už 300 metrų, o iki autobusų stoties pėsčias nulapnotų ne kiekvienas pensininkas. Na, bet jeigu merienė parašė, kad stotis už 300 metrų, tai gal ji ten jau rytoj specialiu jos vyro potvarkiu bus perkelta…

Nedruskininkietiška kaina

Įdomiausia pasiūlymo dalis – sklypelio kaina. Ponia D.Malinauskienė už jį kukliai užsiprašė iš valstybės 253 tūkstančių litų. Norom nenorom tenka prisiminti, kad Druskininkų savivaldybė ne itin seniai pardavė mero beveik nepažįstamo asmens vadovaujamai bendrovei “Transidra” buvusį Druskininkų kino teatrą „Aidas“ už labai panašią sumą.

Padalinkime kainą iš Malinauskų sklypo ploto ir sužinosime, kad 1 aras Malinauskų žemelės kainuoja 44 tūkst. litų!

Tuo tarpu Druskininkų nekilnojamojo turto agentūra „Dzūkas“ pardavinėja sklypus kurorto centre po 16 tūkst. Lt už arą. Skirtumas akivaizdus! Komercinis žemės sklypas Vilniaus senamiestyje, Rasų g., parduodamas po 30 tūkst. Lt už arą, o pačiose brangiausiose sostinės vietose galima rasti ir už 50 tūkst. Lt. Tai jau panašiau į „Grūto turto“ kainas, bet šiaip ar taip Druskininkuose esančio nekilnojamojo turto vertė su sostinės kainomis lig šiol dar negalėjo lygintis. Dabar jau galės.

“Lemia geologinės sąlygos“

2004 m. lapkričio 9 d. posėdžiavusi Valstybės įmonės „Registrų centras“ žemės sklypo pirkimo Druskininkų skyriaus pastato statybai komisija nusprendė, kad „Grūto turto“ pasiūlytas sklypas atitinka privalomuosius reikalavimus, nurodytus žemės sklypo pirkimo dokumentuose. Nutarta pakviesti D.Malinauskienę derėtis dėl sklypo kainos.

Gruodžio 21 d. surengtos derybos, kurių metu D.Malinauskienė paaiškino, kad Druskininkų mieste žemės sklypų paklausa viršija pasiūlą, todėl parduodamų sklypų kaina nuolatos didėja.

„Įvertinus parduodamo sklypo vietą, geologines sąlygas, inžinierines komunikacijas, siūloma 253,7 tūkstančio litų kaina už žemės sklypą, esantį M.K.Čiurlionio g. 34, Druskininkuose, šiuo metu yra normali,“- sakė verslininkė.

Gal išties ją lemia „geologinės sąlygos“. Pavyzdžiui, naftos arba gamtinių dujų telkinys, o gal kokia aukso gysla.

Pirkėjas – valstybė

Prieš tokius argumentus Pirkimo komisija tiesiog neteko žado ir šių metų sausio 7 d. posėdyje pripažino UAB „Grūto turtas“ derybų laimėtoja.

Sausio 12 d. „Registrų centro“ direktoriaus pavaduotojas gamybai Antanas Ivancius pateikė Pirkimo komisijos sprendimą naujajam Alytaus apskrities viršininkui Robertui Graudiniui, kad būtų sudaryta žemės pirkimo pardavimo sutartis, ir paprašė pateikti išvadą dėl sklypo pirkimo valstybės nuosavybėn. Viršininkas įpareigojo Druskininkų žemėtvarkos tarnybos viršininką Vitą Balčių Druskininkų notarų biure pasirašyti žemės sklypo pirkimo sutartį.