aA
Vilniaus apygardos administracinis teismas panaikino pernai birželį priimtą Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą, kuriuo buvęs teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius pripažintas supainiojęs interesus.
Tomas Vaitkevičius
Tomas Vaitkevičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

T.Vaitkevičius etikos sargų sprendimą buvo apskundęs.

"Teismas, išnagrinėjęs T.Vaitkevičiaus skundą, jį tenkino ir panaikino tą sprendimo dalį, kuria buvo pripažinta, kad T.Vaitkevičius nevykdė įtvirtinto reikalavimo vengti interesų konflikto ir taip pažeidė įstatymo nuostatas", - BNS ketvirtadienį sakė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

"Teismas mano, kad komisija netinkamai vertino faktines aplinkybes ir netinkamai taikė ginčo santykius reglamentuojančius teisės aktus, todėl punktas dėl T.Vaitkevičiaus laikytinas nepagrįstu, neteisėtu ir panaikintas", - aiškino ji.

VTEK birželio 27 dieną nusprendė, kad teisingumo viceministras T.Vaitkevičius, Teisingumo ministerijos Tarptautinės teisės departamento direktorius Darius Žilys ir šio departamento skyriaus vedėja Andrada Bavėjan supainiojo interesus vertindami žmogaus teisių gynėjo Alesio Beliackio banko duomenų perdavimo Baltarusijai aplinkybes.

Šie trys valdininkai dalyvavo minėtas aplinkybes vertinusioje tarpžinybinėje darbo grupėje.

"Jie vertino aplinkybes perduodant A.Beliackio banko duomenis Baltarusijos Respublikai. Tai buvo šių darbuotojų kompetencijos dalykas, jiems einant pareigas Teisingumo ministerijoje. Todėl šioje situacijoje veikdami kaip minėtos darbo grupės nariai, negalėjo išlikti objektyvūs ir nešališki, priimant atitinkamą išvadą, nes vertino ir savo pačių veikimą (neveikimą)", - tuomet konstatavo VTEK.

Remdamasis Lietuvos ir Lenkijos suteiktais duomenimis, Baltarusijos teismas dėl pajamų slėpimo žinomą žmogaus teisių aktyvistą A.Beliackį įkalino puspenktų metų. Vakarai pasmerkė šį nuosprendį, pavadinę jį politiškai motyvuotu. Lietuva atsiprašė A.Beliackio artimųjų, o Minską apkaltino, kad šis pasinaudojo tarptautine sutartimi neteisėtiems tikslams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.