aA
„Skaistumas šiais laikais yra sunki, bet vienintelė sąlyga patirti tikrą džiaugsmą”, – įsitikinęs Skaistybės žygį rengiantis gimnazistas Vytautas Markūnas. Jo oponentų teigimu, tai tik papildomas rūpestis. O štai chirurgai nekaltybės „atstatymą” vadina populiarėjančia procedūra, kurios kaina svyruoja nuo 900 iki 11 tūkst. litų.
Skaistumas: vertybė, atgyvena, prekė?
© fotolia.com

Paklaustas, ar rinktųsi tik nekaltą merginą, devyniolikmetis vilnietis V. Markūnas atkreipė dėmesį jog nekaltumas ir skaistumas nėra tapačios sąvokos.

„Nekaltumas prarandamas vieną sykį ir jis nesugrąžinamas. Tačiau skaistumą gali atgauti permąstęs ir pakeitęs savo gyvenimą”, – teigė DELFI pašnekovas.

V. Markūno žodžiais, mergina gali būti praradusi nekaltybę, bet labai svarbu, kad stengtųsi gyventi skaisčiai. „Tai man labai svarbus faktorius, nes noriu darnios šeimos, kurioje būtų tikras meilės santykis ir gražiai augtų vaikai”, – pabrėžė kovo 3 dieną Vilniuje su bendraminčiais skaistybės žygį planuojantis abiturientas.

Vytautas Markūnas
Vytautas Markūnas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Pasak V. Markūno, skaistumą būtina prisiminti ir apie jį kalbėti, nes dėl aplinkos spaudimo ši tema yra tapusi tabu.

Daugumos nuomone, reikia džiaugtis gyvenimu ir seksualumu, kuris tau duotas. Tačiau, DELFI pašnekovo įsitikinimu, pasirinkęs „džiaugtis gyvenimu ir seksualumu” tu negali išmokti iš tiesų dovanoti savęs kitam žmogui. Pereini prie to, kad pradedi savintis kitą, naudodamas jį savo tikslams. Galų gale, lieki vienas, nes į žmones pradedi žiūrėti kaip į priemones.

„Geriau išmokti save dovanoti ir per tą dovanojimą sukurti tikrą santykį”, – įsitikinęs devyniolikmetis, pabrėždamas, jog ikivedybinės seksualinės patirtys persekios ir susituokus.

„Skaistumas šiais laikais yra sunki, bet vienintelė sąlyga tikram džiaugsmui, kurį žmogus patiria gyvendamas darnioje šeimoje, kur iš tiesų gali mylėti ir dovanoti visą save sutuoktiniui”, – įsitikinęs jaunuolis.

Skaistybė dažniau siejama su merginomis. Ir, kaip pripažino, Vilniaus jėzuitų gimnazijos abiturientas, vaikinų pokalbiuose yra dar didesnis tabu.

„Tai ne ta tema, kurią aptarinėdamas galėtum prisidėti „kietumo” taškų. Vyriškoje kompanijoje geriau pasakoti, kaip moki kabinti merginas, antraip liksi nesuprastas”, – sakė abiturientas.

Kita vertus, vyrai iš tiesų lengviau pagaunami instinktų. Todėl V. Markūnui „labai pikta, kai merginos dailiai, maloniai, estetiškai, o kartais net negražiai manipuliuoja vyrų seksualumu, o paskui sako: „visi jie kiaulės”.

„Taip – vyrai šitoje vietoje yra silpni. Jeigu žaidžiama jų instinktais, reikia labai stiprios valios pasipriešinti. Moterys tuo naudojasi – kontroliuoja vyrus seksualiais drabužiais, elgesiu. Net doros merginos, neatjausdamos vaikinų, apsirengia pakankamai iššaukiančiai. O tai ir yra manipuliavimas žmogaus instinktais”, – sakė gimnazistas.

Jo žodžiais, seksualiniai santykiai – galutinis taškas. Tačiau „pirmiausia svarbu įvertinti, kiek žmogus silpnas ir net neskatinti kito pradėti mąstyti neskaisčiai”.

Paklaustas, ar yra daug žmonių, kuriems skaistumas yra vertybė ir jie pasiryžęs tai viešai patvirtinti, žygio už skaistybę organizatorius teigė, jog pernai jų susirinko apie dvidešimt.

„Nelabai daug. Bet su laiku išmoksime plačiau paskleisti informaciją ir susirinks daugiau”, – įsitikinęs gimnazistas, nes „daugelio širdyje yra skaistumo ilgesys, kiekvieno žmogaus didžiausias troškimas – mylėti ir būti mylimu”.

V. Markūno žodžiais, neskaistus gyvenimas veda priešingu keliu: „Kai gyveni neskaisčiai – tavimi pasinaudoja kaip daiktu arba tu pats taip elgiesi su kitais žmonėmis. Negali būti iš tikrųjų laimingas ir džiugus”.

Visuomenėje procesai kaitaliojasi kontrasto principu. Ar po seksualinio išlaisvėjimo Lietuvoje kils skaistybės mada? – DELFI klausė gydytojos akušerės-ginekologės Vaivos Eringytės.

- Dalis visuomenės yra ir buvo skaisti, dalis – kitokia. Tai priklauso nuo auklėjimo. Su Nepriklausomybe vienu metu buvo atėjęs palaidumas, o dabar, bendrai šnekant, jaunimas yra poskaistis. Tik vienetai 13-14 metų amžiaus žmonių išsišoka, tačiau moralinė skaistybė yra etalonas.

- Kas yra skaistybė: vertybė, atgyvena, laimingo šeimyninio gyvenimo sąlyga ar prekė?

- Vertybė ir laimingo šeimyninio gyvenimo sąlyga.

- Ar teisinga, kalbant apie nekaltybę, minėti tik merginas?

- Visiems ji galioja, bet skaistybės praradimas labiau veikia merginos elgesį ir likimą.

- Seksualinio susilaikymo kritikų dažniausiai minimas argumentas – tai kenkia sveikatai. Ką į tai atsakytumėte?

- Dar niekas nuo to nenumirė.

- Kam savo gyvenimą riboti nuo to, kas teikia džiaugsmą?

- Seksualinius santykius būtina apriboti iki 18 metų amžiaus, nes tuo metu žmogus bręsta. Jeigu vaikinas ar mergina praranda skaistybę maždaug iki 18 metų, nepilnai subręsta, negali vadintis visavertišku žmogumi.

- Kokio amžiaus žmogui nekaltybė nebe puošmena, o trukdis?

- Moteriai 27 metų amžiaus. Vyrai nėra mano profilis, tad apie juos nieko negalėčiau pasakyti.

- Kaip vertinate mergystės plėvės rekonstrukcijos operacijas?

- Neigiamai. Nesąmonė. Kam tai daryti? Nekaltybė yra būsena, o ne plėvė.

Nekaltybės grąžinimas – draudžiamas

Viešai apie nekaltybės atstatymo procedūras privačiai dirbantys plastikos chirurgai ir ginekologai nėra linkę kalbėti, nes tai „subtilūs ir asmeniški dalykai”.

Vis dėlto pripažįstama, kad liberalioje Lietuvoje tokios procedūros populiarėja, ir, kaip DELFI informavo vienos privačios plastikos ir chirurgijos klinikos medikai, kainuoja nuo 900 iki 11 tūkst. litų.

Kaina skiriasi nuo to, kokiu būdu atliekama vadinamoji hymenoplastika.

Paprasčiausias – trumpalaikis mergystės plėvės „atstatymas“, tačiau jis „galioja” ne ilgiau kaip savaitę. Pasak specialistų, ši operacija tinka tik tam atvejui, kai jau numatyta vestuvių data.

Operuojant antru metodu pacientei taikoma narkozė, mergystės plėvė „atstatoma“ ilgam laikui. Tačiau, kaip įspėja chirurgai, naujos defloracijos metu skausmas ir kraujavimas gali būti gerokai stipresni nei tikrąjį pirmą kartą.

Nekaltybės atstatymo procedūras atliekantys gydytojai nelinkę atvirauti kokio amžiaus pacientės pageidauja tokių procedūrų, tačiau pripažįsta, jog nekaltybės grąžinimo dažniau pageidauja atvykėlės moterys ir už musulmonų norinčios tekėti lietuvės. Arabų kraštuose minėtos procedūros neįteisintos, todėl nelegalios.

DELFI kalbinti jaunuoliai skeptiškai vertino pastangas susigrąžinti nekaltybę. O ką apie tai manote jūs?

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.