aA
Bulgarijos etninės partijos lyderis nenukentėjo per dramatišką išpuolį, kai užpuolikas, per televizijos transliuotą politinę kalbą įsibrovęs į sceną, nusitaikė jam į galvą dujiniu pistoletu, tačiau po kelių valandų vėl grįžęs į salę paskelbė apie savo atsistatydinimą.
Išpuolis Bulgarijoje
Išpuolis Bulgarijoje
© youtube.com

Turkų mažumos partijos lyderis veteranas Ahmedas Doganas šeštadienį sakė kalbą savo Judėjimo už teises ir laisves (JTL) delegatams, kai juodai vilkintis jauno amžiaus užpuolikas išsitraukė dujinį pistoletą ir nusitaikė jam į galvą.

A. Doganas, kuris iš pradžių atrodė priblokštas, paskui nubloškė užpuoliko ranką - jam dar nespėjus iššauti. Vyras vėl bandė į jį nusitaikyti, bet, pistoletas, atrodo, neiššovė, sakė vidaus reikalų ministras Cvetanas Cvetanovas.

Kilus peštynėms, abu vyrai pargriuvo ant grindų.

Keli suvažiavimo delegatai puolė į sceną ir smarkiai suspardė užpuoliką.

Televizijos reportaže buvo matyti sukruvintas policijos išvedamo užpuoliko veidas.

Vėliau buvo pranešta, kad tai yra 25 metų turkas iš šalies rytuose esančio Burgaso miesto. Jis jau buvo žinomas policijai - dėl narkotikų, plėšimų ir chuliganizmo.

Užpuolikas turėjo du peilius ir dujinį pistoletą, sakė policijos viršininkas Valerijus Jordanovas.

Ekspertai, kurie vėliau apžiūrėjo ginklą, patvirtino, kad jis nėra mirtinai pavojingas.

Trys jame buvusios kulkos, net ir pataikiusios, nebūtų sukėlusios pavojaus A.Dogano gyvybei, sakė V. Jordanovas, kuris pridūrė, kad užpuolikas dabar tikriausiai bus apkaltintas chuliganizmu sunkinančiomis aplinkybėmis, o ne bandymu nužudyti.

Dujiniai pistoletai daugiausiai yra naudojami savigynai, iš jų šaudoma šoviniais su ašarinėmis dujomis.

A. Doganas po kelių valandų vėl pasirodė toje salėje, kur keli tūkstančiai delegatų jį pasitiko plojimais atsistojus.

Partijos suvažiavime sostinėje Sofijoje jis paskelbė apie savo atsistatydinimą, kurio buvo tikimasi.

„Šį kartą mano sprendimas yra kategoriškas!“ - sakė A.Doganas ir pasiūlė, kad jį JTL lyderio poste pakeistų jo pavaduotojas Liutvis Mestanas.

58 metų A.Doganas JTL vadovavo nuo pat jo įkūrimo prieš 23 metus. Šis prieštaringai vertinamas politikas veteranas, kurį remia daugiausia turkai, sudarantys 10 proc. Bulgarijos gyventojų, suvaidino svarbų vaidmenį Bulgarijoje vykstant pokomunistinei pereigai.

A.Dogano sugebėjimas kontroliuoti savo rinkėjus užtikrino, kad liberalus JTL dalyvavo dviejose koalicinėse vyriausybėse iš eilės, nuo 2001 iki 2009 metų.

Dabar JTL yra opozicijoje premjero Boiko Borisovo dešiniųjų vyriausybei.

A.Doganas didžiavosi savo vaidmeniu išsaugant Bulgarijoje etninę taiką, kuomet kaimyninėse Balkanų valstybėse 10-ajame dešimtmetyje vyko etniniai konfliktai.

Bulgarijos turkų mažuma, kuri valdant komunistams buvo drastiškai asimiliuojama, jam vadovaujant išsikovojo svarbias teises, tarp jų - religinės raiškos laisvę, politinį atstovavimą parlamente, turkų kalbos pamokas mokyklose ir naujienas turkų kalba per valstybinę televiziją.

Tačiau įvairios A.Dogano koalicijos su konservatoriais, liberalais ir socialistais (buvusiais komunistais) sulaukė kritikos iš visų pusių, daugiausia - dėl jo autoritariškų metodų, politinės arogancijos ir įtariamos korupcijos.

Daugelį jo šalininkų atstūmė ir pranešimai, kad jis bendradarbiavo su komunistine policija - prieš tai, kai atsisuko prieš režimą ir 1985 metais buvo įkalintas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.