aA
Alžyre tęsiantis įkaitų dramai, 15 pagrobtų užsieniečių ir 30 alžyriečių pabėgo iš armijos apsuptos dujų pumpavimo stoties dykumoje, ketvirtadienį pranešė privati televizija "Ennahar".
Islamistai Alžyre paėmė užsieniečius įkaitais dujų verslovėje
© AFP/Scanpix

"15 užsieniečių, tarp jų viena prancūzų pora, pabėgo nuo pagrobėjų", - nurodė "Ennahar", o šio kanalo savininkas Anisas Rahmani sakė naujienų agentūrai AFP, kad šis informacija gauta iš "oficialaus šaltinio".

Prancūzijos ambasada negalėjo patvirtinti šio pareiškimo, o Alžyro vyriausybės šaltiniai taip pat sakė, kad esant dabartinėms aplinkybėms tokių pranešimų patvirtinti neįmanoma.

Anksčiau naujienų agentūra APS pranešė, kad 30 alžyriečių darbininkų sugebėjo pabėgti iš Ain Amenaso dujų verslovės pietryčių Alžyre, kur islamistai užpuolikai, sakantys, kad į jų rankas pateko 41 užsienietis, dabar yra užspeisti armijos.

Vienas Alžyro šaltinis nurodė, kad užpuolikai reikalauja leisti jiems saugiai pasitraukti su įkaitais.

"Ennahar" pranešė, kad pagrobėjai paleido 40 alžyriečių, daugiausiai vertėjomis dirbusių moterų.

Kovotojai pagrobė dešimtis įkaitų, tarp kurių, kaip jie teigia, esama JAV, Didžiosios Britanijos, Airijos, Norvegijos ir Japonijos piliečių, per trečiadienį paryčiais surengtą išpuolį Ain Amenase. Užpuolikai teigia, kad ši ataka yra atsakas į Prancūzijos karinę intervenciją šiaurės Malyje.

Vienos maistą tiekiančios Prancūzijos bendrovės vadovas nurodė, kad į pagrobėjų rankas pateko 150 jo darbuotojų alžyriečių. Pasak jo, jiems neleidžiama išvykti, tačiau gali laisvai judėti tame komplekse.

Trys iš įkaitų - britas, japonas ir airis - ketvirtadienį paeiliui telefonu kalbėjosi su palydovine televizija "al Jazeera", ragindami Alžyro karius atsitraukti.

Tačiau Alžyro vidaus reikalų ministras Dahou Ouldas Kablia teigė, kad vyriausybė nesiderės su "teroristais".

Užpuolikai reikalauja atitraukti armiją prieš pradedant derybas

 Islamo ekstremistai ir trys iš 41 jų laikomo įkaito ketvirtadienį duodami interviu televizijai "al Jazeera" pareikalavo, kad juos apsupusi Alžyro armija atsitrauktų, siekiant pradėti derybas.

"Reikalaujama, kad Alžyro armija pasitrauktų iš šios teritorijos, atverdama kelią deryboms", - vienas iš pagrobėjų, įvardytas kaip Abu al Baraa sakė Dohoje įsikūrusiai palydovinei televizijai.

Jis taip pat paragino paleisti islamo ekstremistus, suimtis kaimyniniame Malyje.

"Mūsų įkaitai mainais į jų", - sakė Abu al Baraa, pridūręs, kad jo grupuotė "susisiekė su mūsų vadovybe Malyje".

"Tai stipri politinė žinia Alžyrui, susijusi su jo nesutaikomu požiūriu į džihadistus", - pažymėjo jis.

Abu al-Baraa taip pat sakė "al Jazeera", kad Alžyro snaiperiai apšaudė vietą, kurioje laikomi įkaitai, sužeisdami vieną užsienietį - pasak jo, Japonijos pilietį.

Pagrobėjai patvirtino ankstesnius pranešimus, jog į jų rankas pateko "apie 41" įkaitą iš kelių šalių: Norvegijos, Prancūzijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Rumunijos, Kolumbijos, Tailando, Filipinų, Airijos, Japonijos, Pietų Korėjos ir Armėnijos.

Trys iš šių įkaitų - britas, japonas ir airis - paeiliui pasikalbėjo su "al Jazeera", reikalaudami, kad Alžyro kariai atsitrauktų.

Šie trys vyrai kalbėjosi telefonu, ragindami armiją nebešaudyti į jų laikymo vietą, užtikrinti įkaitų saugumą ir sudaryti galimybes deryboms.

Įkaitai kalbėjo angliškai, o "al Jazeera" jų žodžius vertė į arabų kalbą. Jie atkartojo Abu al Baraa raginimus, kad Alžyro armija atsitrauktų.

Vienas vyras, kuris buvo įvardytas kaip įkaitas iš Airijos, sakė, kad pagrobtųjų padėtis blogėja, ir pareikalavo, kad Alžyro armija atsitrauktų bei liautųsi šaudyti į stovyklą.

Jis taip pat sakė anksčiau susisiekęs su savo žmona.

Du kiti įkaitai išsakė panašius raginimus.

Per trečiadienį surengtą išpuolį Ain Amenaso dujų verslovėje netoli Libijos sienos islamistai kovotojai nužudė du žmones ir paėmė įkaitais 41 užsienietį.

Jie teigia, kad ši ataka yra atsakas į Alžyro sprendimą leisti Prancūzijos karo lėktuvams kirsti šalies oro erdvę, bombarduojant islamistų sukilėlių pozicijas kaimyniniame Malyje.

Alžyras trečiadienį pasiuntė karius, kurie apsupo pagrobėjų stovyklą, ir tvirtino nesiderėsiantis su užpuolikais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.