aA
Lietuvos gyventojai gali naudotis visomis politinėmis teisėmis ir pilietinėmis laisvėmis, valstybė pagal demokratijos standartus lenkia visas posovietines šalis ir kelias Europos Sąjungos (ES) valstybes, rodo trečiadienį paskelbta nevyriausybinės organizacijos "Freedom House" ataskaita.
„Freedom House“: Lietuvoje laisvės daugiau nei posovietinėje erdvėje
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Politinių teisių ir pilietinių laisvių padėtis Lietuvoje tradiciniame tyrime įvertinta aukščiausiu balu.

Kaip ir Lietuva, laisvos valstybės statusą gavo visos Europos Sąjungos (ES) šalys, tačiau Latvija, Bulgarija, Rumunija ir Graikija įvertintos kiek prasčiau.

Tyrimo duomenimis, buvusioje Sovietų Sąjungoje praėjus dviem dešimtmečiams po jos žlugimo laisvės nėra daug. Amerikiečių organizacija nelaisvomis šalimis pavadino Baltarusiją, Rusiją, Azerbaidžaną, Kazachstaną, Tadžikiją ir Uzbekiją. Armėnija, Gruzija, Kirgizija, Moldova ir Ukraina yra iš dalies laisvos šalys, teigia tyrimo autoriai.

Kasmetinėje ataskaitoje teigiama, kad visiška laisvė užtikrinama 90 šalių, 2011 metais tokių šalių buvo 87. Tačiau 27 valstybėse buvo įvesti nauji susirinkimų ir žodžio laisvės suvaržymai bei apribojimai žiniasklaidai.

Tyrimo autoriai pastebi, kad demokratija visame pasaulyje 2012 metais patyrė nuosmukį septintus metus iš eilės, o Arabų pavasaris paskatino sunerimusius autokratinius lyderius slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas.

Apie 3 mlrd. žmonių arba 43 proc. pasaulio gyventojų gali naudotis visomis politinėmis ir pilietinėmis teisėmis, o 1,6 mlrd. gyvena tik iš dalies laisvose šalyse.

Apie 34 proc. pasaulio gyventojų (2,3 mlrd. žmonių) gyvena šalyse, kurios buvo pripažintos nelaisvomis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.