aA
Vokietijoje antradienį prasidėjo poros, kuri kaltinama daugiau kaip 20 metų šnipinėjus Rusijos slaptosioms tarnyboms, teismo procesas, kuris yra tarp didžiausių šnipinėjimo bylų po Šaltojo karo.
KGB šnipė Heidrun Anschlag
KGB šnipė Heidrun Anschlag
© AFP/Scanpix

Ta sutuoktinių pora, kuri vadinama tik kodiniais vardais "Andreas ir Heidrun Anschlag (Anšlag - šis žodis vokiškai reiškia ataką)", į vis dar padalytą Vokietiją atvyko atitinkamai 1988 ir 1990 metais, apsimetę iš Pietų Amerikos kilusiais Austrijos piliečiais, sako federaliniai prokurorai.

Jie kaltinami tuo, kad gavo slaptų Europos Sąjungos (ES) ir NATO dokumentų ir už savo paslaugas per metus gaudavo po maždaug 100 tūkst. eurų.

Prokurorai sako, kad pora savo veiklai pridengti susikūrė "vidurinės klasės gyvenimą".

Kaip rašo savaitraštis "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung", net jų dukra nenutuokė apie dvejopą tėvų gyvenimą.

Vokietijos pietvakariuose esančio Štutgarto aukštesnės instancijos teismo, kuriame ši pora teisiama, užkulisiuose vienas gynybos advokatas sakė, kad kaltinamieji yra Rusijos piliečiai.

Kaip rodo kaltinamasis aktas, kurį citavo dienraštis "Die Welt", atsakovai slapta perduodavo KGB konfidencialius dokumentus, nupirktus iš vieno pareigūno olandų Užsienio reikalų ministerijoje.

Prokurorai teigia, kad pora su tuo pareigūnu, Raymondu Poeteray, nuo 2008 iki 2011 metų buvo susitikusi iki 30-ies kartų ir už nutekintus dokumentus sumokėjo jam daugiau kaip 72 tūkst. eurų.

Tarp tų dokumentų, kaip pranešama, buvo slapta informacija apie NATO pajėgas Europoje 2011 metais ir operatyvinės detalės apie Aljanso misijas Afganistane, Libijoje ir Kosove.

Poros, kuri buvo areštuota 2011 metų spalį, advokatas Horstas-Dieteris Poetschke sakė, jog atsakovai viliasi, kad bus išsiųsti į Rusiją per kokį nors Šaltojo karo stiliaus apsikeitimą šnipais.

Pasak H.-D.Poetschke, jo klientai, kuriems gresia kalėjimas iki 10 metų, teismo proceso metu nekalbės. Procesas tikriausiai truks iki birželio pabaigos.

Įtakingas naujienų savaitraštis "Der Spiegel" šį procesą pavadino "viena įspūdingiausių bylų nuo Šaltojo karo pabaigos".

Kai pirmasis iš dviejų atsakovų metai prieš Berlyno sienos griuvimą atvyko į Vokietiją, Rusijos saugumo tarnyba dar buvo Sovietų Sąjungos KGB, o dabartinis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo KGB agentas Rytų Vokietijos Dresdeno mieste.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.