aA
Seimo Lietuvos socialdemokratų frakcija (LSDP) balsuos už tai, kad būtų sudaryta laikinoji tyrimo komisija dėl parlamentarės Neringos Venckienės teisinio imuniteto panaikinimo, sako Premjeras, LSDP lyderis Algirdas Butkevičius. Seimas apsispręs išklausęs generalinio prokuroro Dariaus Valio pranešimą.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Antradienio rytą kalbėdamas Lietuvos radijui A. Butkevičius teigė, kad atsakomybę už teisingus tokio pobūdžio klausimų sprendimus gali prisiimti teismai.

"Šiuos klausimus turi svarstyti teismai, ir nė vienam politikui nėra suteikta teisė kažkam sudaryti išimtis išvengiant tam tikro teisingumo įvertinimo. Aš manau, kad teismai turi pasakyti galutinį sprendimą, kas yra kaltas ar kas nėra kaltas, bet jokiu būdu ne politikai. Tikrai prokuroro prašymą patenkinsime, mes sudarysime sąlygas, kad teisinėje demokratinėje valstybėje teisiniai dalykai vyktų sklandžiai (...)", - Lietuvos radijui sakė ministras pirmininkas.

ELTA jau skelbė, kad antradienį Seimui susirinkus į pratęstos sesijos plenarinius posėdžius generalinis prokuroras Darius Valys ketina prašyti parlamento panaikinti Seimo narės N. Venckienės teisinę neliečiamybę.

Tą pačią dieną Seimas ketina sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, kuri spręs, ar sutikti, kad Seimo narė N. Venckienė būtų patraukta baudžiamojon atsakomybėn, suimta ar kitaip suvaržyta jos laisvė.

Kaip ELTA jau skelbė, pernai gruodžio 28 d. generalinis prokuroras D. Valys pasirašė kreipimąsi į Seimą, prašydamas sutikimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narę N. Venckienę, ją suimti ir kitaip suvaržyti jos laisvę. Panaikinti N. Venckienės imunitetą prašoma ikiteisminių tyrimų metu gavus duomenų apie N. Venckienės galimai padarytas nusikalstamas veikas.

Ikiteisminių tyrimų metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą, nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti globojamą mergaitę jos motinai L. Stankūnaitei; 2012 metų gegužės 17 d. trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą; piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką; panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui.

Pagal Konstituciją ir Seimo statutą, Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.