aA
JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį 16 val. 30 min. Grinvičo (18 val. 30 min. Lietuvos) laiku surengė spaudos konferenciją, likus savaitei iki jo prisaikdinimo prezidentu antrajai kadencijai, kad pakalbėtų apie biudžetą, ginklų kontrolę, imigracijos reformą.
Barackas Obama
Barackas Obama
© AFP/Scanpix

B.Obama iš karto perspėjo apie naują ekonomikos krizę ir pareiškė, kad pasaulinės akcijų rinkos "sutriks", jeigu respublikonai Kongrese nesutiks su valstybės skolinimosi limito (vadinamųjų skolinimosi lubų) pakėlimu.

"Net puoselėti mintį, kad tai gali įvykti, kad Jungtinės Amerikos Valstijose negalėtų apmokėti savo sąskaitų, yra neatsakinga, tai absurdiška", - sakė jis.

"Mes nesame mirtinai nuvargusiųjų nacija", - sakė prezidentas.

"Kai aš noriu kompromiso ir siekiu rasti bendrą pagrindą, kaip sumažinti mūsų deficitą, Amerika negali sau leisti dar vieno ginčo Kongrese apie tai, ar reikia mokėti sąskaitas, kurios jau pateiktos". - tęsė jis.

Kongresui atsisakius pakelti skolinimosi limitą virš dabartinio 16,4 trln. dolerių, vėluotų socialinio draudimo čekių apmokėjimas, išmokos veteranams, algos kariškiams, oro uostų dispečeriams, sutarčių su smulkiuoju verslu vykdymas.

"Investuotojai pasaulyje paklaustų, ar Jungtinės Amerikos Valstijos tikrai yra patikimos", - pridūrė B.Obama.

"Rinkos imtų trikti, palūkanos staigiai pašoktų kiekvienam, kuris skolinasi pinigų... Tai būtų pačių padaryta žaizda ekonomikai", - sakė jis.

Jungtinės Valstijos gali pasiekti dabartinę skolinimosi ribą vasario pabaigoje, todėl B.Obama atsakomybę dėl potencialaus sprendimo skiria respublikonų Atstovų Rūmuose lyderiams, kurių dalis reikalauja, kad bet kuris skolinimosi limito didinimas būtų suderintas su vyriausybės išlaidų mažinimu.

"Jie gali veikti atsakingai ir sumokėti Amerikos sąskaitas, arba jie gali veikti neatsakingai ir leisti Amerikai patirti dar vieną ekonomikos krizę", - pasakė B.Obama. - Bet jie nesurinks išpirkos mainais už Amerikos ekonomikos sužlugdymą".

Ginklų kontrolė

JAV prezidentas dar pareiškė manąs, kad būtų protinga uždrausti kovos ginklus, pridurdamas, jog gavęs iš viceprezidento Joe Bideno "sveiku protu" pagrįstą planą, kaip pažaboti ginkluotą smurtą.

Ši B.Obamos spaudos konferencija surengta tą dieną, kai sueina vienas mėnuo nuo vieno jaunuolio ginkluoto išpuolio Njutauno pradinėje mokykloje Konektikuto valstijoje, kur buvo nušauti 20 pradinukų ir šeši suaugusieji. Šis tragiškas įvykis vėl sužadino debatus apie ginklų kontrolę Jungtinėse Valstijose.

B.Obama buvo nurodęs viceprezidentui J.Bidenui pasirūpinti, kad būtų parengtos rekomendacijos ginkluotam smurtui mažinti.

Pirmadienį JAV prezidentas pažadėjo artimiausiomis dienomis atsakyti į šiuos patarimus bei pasakė pritariąs daug šovinių talpinančių dėtuvių pardavimo ribojimui bei atidesnį perkančiųjų ginklus patikrinimą.

"Jeigu yra žingsnis, kurį žengtume bent vienam vaikui apsaugoti nuo to, kas įvyko Njutaune, mes turime jį žengti", - sakė B.Obama.

"Įsitikinimas, kad turime griežčiau tikrinti, kad turime žymiai geriau dirbti, jog tos daug šovinių talpinančios dėtuvės nepatektų į rankas tiems, kurie neturėtų jų turėti, kovos ginklų draudimas, kuris yra svarbus..., visa tai, kuo tebesu įsitikinęs, yra prasminga", - kalbėjo B.Obama.

"Ar visa tai praeis per šį Kongresą? Nežinau. Tačiau mano protu tikrai yra svarbiausia tai..., kad aš tiesiai sakau amerikiečiams ir Kongreso nariams, ką aš darysiu", - tęsė prezidentas.

Jis pranešė, kad J.Bideno vadovaujami vyriausybės nariai pateikė jam "sveiku protu pagrįstą realių priemonių sąrašą; jų reikia imtis, kad užtikrintume, jog toks smurtas, kaip matėme Njutaune, nebepasikartotų".

B.Obama pridūrė, kad smulkiau apie ginklų kontrolę jis praneš vėliau šią savaitę.

Po žudynių Njutaune J.Bidenui buvo nurodyta susitikti su pagrindinėmis, žmonių ginklavimąsi propaguojančiomis organizacijomis, tarp jų ir Nacionaline šaulių asociacija (National Rifle Association), kuri griežtai priešinasi prieš bet kokį amerikiečių laisvės turėti ginklus apribojimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.