aA
Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad pasikeitus valdžiai dramatinių pokyčių užsienio politikoje nebus, priešingai - siekiama išlaikyti tęstinumą.
Linas Antanas Linkevičius
Linas Antanas Linkevičius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Pirmadienį užsienio reikalų politikos klausimus užsienio reikalų ministras L.Linkevičius aptarė su Darbo partijos atstovu, Seimo pirmininku Vydu Gedvilu.

Ministras po susitikimo BNS sakė, jog pokalbis buvęs darbinis, ir ateityje jų dažnės, ypač artėjant Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungai, nes skirtingoms institucijoms šiuo atveju itin svarbu būti viename informaciniame lauke.

Klausiamas, ar pokalbio metu aptartas jo interviu, kad reikia gerinti santykius su Rusija, o "nuo Amerikos dujų neprisijungsime", Seimo pirmininkas V.Gedvilas teigė buvęs klaidingai suprastas, nes kalbėdamas apie JAV turėjęs mintyse didelį atstumą, o ne šalių santykius.

Sausio pradžioje V.Gedvilas interviu radijo stočiai "Svoboda" sakė: "Mes turime galvoti apie savo žmones, Amerika nuo mūsų labai toli. Reikia pasirūpinti savo žmonėmis. Su Rusija mes turime labai glaudžius ekonominius ryšius. Perkame dujas, labai daug dujų ir elektrą, ir naftą. Tas bendradarbiavimas mums labai daug duoda. Mes nuo Amerikos dujų neprisijungsime".

Taip V.Gedvilas komentavo JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton žodžius, jog Vašingtonas priešinsis, kad Rusija ekonominės integracijos pavidalu kurtų naują Sovietų Sąjungą.

"Atstumą turėjau omeny, o ne priklausomybę kokią nors, kad atstumas didelis, kad sunku palaikyti ekonominius santykius, kad energijos šaltinius pasijungti iš Amerikos yra sudėtinga. Aš tą turėjau omeny, jokiu būdu neturėjau omeny, kad atsiribojam. Turėjau omeny gamtines dujas, o skalūnines dujas, kitus energijos šaltinius, suskystintas dujas galime vežtis iš bet kokios valstybės. Aš turėjau mintyje energetinį pagrindą, apie politiką jokia kalba nėjo", - pirmadienį savo žodžius aiškino V.Gedvilas.

"Nėra jokio pagrindo įžvelgti dramatinių pokyčių, yra tęsiamas kursas, kuris nubrėžtas Vyriausybės programoje", - pridūrė L.Linkevičius

Naujosios centro-kairės Vyriausybės programoje teigiama, kad Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas "perkrovimas".

"Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas "perkrovimas". Lietuvos bendradarbiavimą su Rusija grįsime abipusį pasitikėjimą stiprinančiomis europietiškomis vertybėmis, kreipdami dėmesį ne į praeitį, o į ateitį, neapsibrėždami išankstinėmis, sunkiai įgyvendinamomis sąlygomis, trukdančioms geriems ir abiem pusėms naudingiems kaimyniniams santykiams", - rašoma dokumente.

Programoje numatyta, kad "Sovietų Sąjungos padarytos okupacinės žalos klausimas turės būti įgyvendinamas derybomis su Rusija ieškant priimtinų sprendimų".

Vyriausybės programoje taip pat pažymima, jog "strateginė Lietuvos, taip pat Latvijos, Estijos, Lenkijos ir JAV partnerystė NATO yra pagrindinė mūsų nacionalinio saugumo garantija".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.