aA
Atžalų liaupsinimais tokiomis bevertėmis frazėmis kaip „šauniai padirbėjai, mielasis“ gali smarkiai pakenkti jų pasitikėjimui savimi, skelbia „The Daily Mail“.
Tuščios pagyros kenkia vaiko pasitikėjimui savimi
© Shutterstock nuotr.

Garsus psichologas Stephenas Groszas tvirtina, jog tokie komentarai kaip „koks tu protingas“ „esi tikras menininkas“ gali ateityje turėti neigiamų pasekmių mažamečių mokymosi rezultatams.

Psichologo teigimu, tuščios pagyros vaikus liūdina, nes jie supranta iš tikrųjų nesantys tokie, kokius juos mato tėvai. Specialistas tėvams ir mokytojams pataria komplimentais švaistytis rečiau ir naudotis frazėmis, giriančiomis vaikus „už tai, kad jie labai stengėsi“.

„Tuščios pagyros tokios pat žalingos kaip ir neapgalvota kritika – jos byloja apie abejingumą vaiko jausmams ir mintims. Pagyros gali priversti vaiką laikinai jaustis gerai, bet iš tikrųjų jos apsunkina savęs pažinimo ir suvokimo procesą“, - tvirtina specialistas.

Psichologas kaip argumentą pasitelkė tyrimo rezultatus, atskleidusius, jog nuolat girtiems vaikams mokykloje prasčiau sekasi mokytis.

Kolumbijos universiteto psichologai atliko tyrimą: jie paprašė 128 vaikų, kurių amžius nuo 10 iki 11 metų, atlikti kelis matematinius uždavinius. Po to pusei jų buvo pasakyta: „Jums puikiai pavyko – esate tokie protingi“. Kita pusė išgirdo komplimentą: „Jums puikiai pavyko – tikriausiai labai stengėtės“. Vėliau abiem grupėms teko atlikti dar sunkesnes užduotis. Tie, kurie prieš tai buvo pavadinti protingais, užduotis atliko prasčiau nei tie, kurie buvo pagirti už sunkias pastangas.

Psichologas pasakoja pavyzdį iš savo paties gyvenimo. Atvykęs pasiimti savo dukros iš darželio, jis išgirdo, kaip auklėtoja mergaitę giria: „Nupiešei patį gražiausią medį. Puikiai padirbėjai“. Kai mergaitė nupiešė dar vieną piešinį, ta pati auklėtoja pasakė: „Oho, esi tikra menininkė“.

S. Groszas savo knygoje „The Examined Life“ rašo: „Ne juokais sunerimau. Kaip paaiškinti darželio auklėtojai, kad nenorėčiau, jog ji taip girtų mano dukrą?“.

Anot specialisto, vaikų darželyje neretai galima išgirsti, kaip vaikas giriamas jį palyginus su kokiu nors menininku – taip bandoma suderinti pagyrimą ir ugdymą. Psichologo nuomone, tokia taktika, švelniai tariant, agresyvi.

„Taip yra todėl, kad tokios pagyros byloja: nenoriu su tavimi turėti nieko bendro kaip su žmogumi, tenoriu tave pagirti“, - sako psichologas.
S. Groszas mano, jog dauguma suaugusiųjų vaikystėje neretai susilaukdavo pernelyg daug kritikos, tad su savo atžalomis stengiasi elgtis priešingai. Tačiau vietoj tuščių pagyrų tėvams derėtų pabandyti ne taip agresyviai skatinti vaikų pasitikėjimą savimi.

„Įsiklausykite, ką jūsų vaikas nori jums pasakyti, kas jį domina ir kas jam patinka“, - pataria psichologas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.