aA
JAV tyrimų rezultatai rodo, kad jausmas, jog pacientai patys valdo savo sveikatą, gali padėti jiems pasveikti nuo depresijos. Kiti faktoriai, susiję su pacientų, gydomų nuo depresijos, pasveikimu - tai švelnesnė depresija ir pagrindinių medicininių susirgimų pašalinimas, sako tyrimų autoriai.
"Svarbu yra tai, ką manote, kad galite padaryti, padėdami patys sau,- sako tyrimų vadovė Dr. Charlotte Brown iš Pitsburgo Medicinos mokyklos.

Ji teigia, kad jautimasis bejėgiu gyvenime yra depresijos fenomeno dalis, štai kodėl padeda jausmas, kad valdote gydymą. Tačiau depresija turi ir biologinę pusę. "Ji nėra tik jūsų galvoje," pridėjo ji.

Kiti tyrimai parodė, kad jausmas, jog valdote savo sveikimą, pagreitina daugelio ligų gydymą, ne tik depresiją, pastebėjo Brown. Tačiau, į tai buvo pažvelgta, susiejus simptomų sumažėjimą ir sveikimo būseną. Daug žmonių, sergančių depresija, neina pas psichiatrus, o yra gydomi pas savo gydytojus.

Brown ir kolegos analizavo 181 pacientų rezultatus, kurie buvo gauti per 8 mėnesius, gydant nuo nuosaikios iki sunkios depresijos pirminėje sveikatos priežiūros sistemoje. Tuo tarpu, kai buvo labai tikėtina, kad ligoniai be kitų psichiatrinių problemų (tokių, kaip nevaldomi jausmai) ir tie, kurie jautėsi valdą savo sveikatą, pasveiks po 8 mėnesių, tyrinėtojai taip pat atrado, kad tie, kurie laikėsi standartizuoto gydymo, sveiko greičiau

Ataskaita parodo, kad standartizuotas gydymas yra pagrįstas nurodymais, skirtais depresijai gydyti, tarp jų ir antidepresanto nortriptylino bei asmeninės psichoterapijos naudojimas. Kartais gydytojau nesilaiko griežtai šių nurodymų, bet pacientai gyja geriau, kai jie laikosi standartizuoto gydymo, pastebėjo Brown.

Buvo rasta, kad tirti afro-amerikiečiai turi ryškesnius depresijos požymius. Tačiau, ši grupė taip pat puikiai gydėsi. Kai tyrinėtojai, pažvelgę į simptomų sumažėjimą ir funkcionalumo atsistatymą, nusprendė, kad tai nėra rasės problema,- sako Brown.

Tyrimų rezultatai rodo, kad gydytojams, kurie gydo depresuojantį pacientą, reikia atsižvelgti į tai, ar jis turi psichiatrinių problemų. "Mums tikrai reikia atsižvelgti į tai, su kuo susidūrėme," aiškina Brown.

Dar daugiau, gydytojams reikia išsiaiškinti paciento požiūrį į savo sveikatą ir galimybę susidoroti su liga. Pacientas, kuris jaučiasi bejėgis, gali sveikti greičiau, jei žinos apie savo ligą, kas yra gana paprasta – tereikia pacientui paaiškinti depresijos priežastis, - pastebi Brown.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.