aA
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka
Abu vadovai šią savaitę dalyvaus Jungtinių Tautų (JT) Tūkstantmečio viršūnių susitikime Niujorke.

Abi šalys, kurios priešinasi Vakarų spaudimui imtis politinių reformų, sutarė plėtoti "lygų ir abipusiškai naudingą bendradarbiavimą visose įmanomose srityse... politinėje, ekonominėje, teisinėje, karinėje, socialinėje ir humanitarinėje", sakoma vadovų paskelbtame pareiškime.

Taip pat buvo pasirašyta atskira sutartis, kuria siekiama pakelti žemą šalių prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo lygį.

74 metų F. Castro pagyrė Baltarusiją, kuri labiausiai iš buvusių Sovietų Sąjungos respublikų siekė išlaikyti draugiškus santykius su socialistine Kuba.

Aleksandras Lukašenka

46 metų A. Lukašenka per vertėją pareiškė, kad abi šalys sieks kurti savo draugystę "ne prieš ką nors, o visų labui". Manoma, kad tai buvo aliuzija į Vakarų šalis, įskaitant JAV, kurios kritikuoja autoritariškus A. Lukašenkos ir F. Castro režimus.

Vienpartinė F. Castro vyriausybė siekia, kad JAV padarytų galą senam prekybos embargui prieš Kubą. Ji priešiškai reaguodavo į užsienio kritiką dėl žmogaus teisių pažeidimų, ypač vidaus politinių oponentų persekiojimo.

Tuo tarpu A. Lukašenka yra Vakarų ignoruojamas nuo 1996 metų referendumo, kuris leido jam prasitęsti kadenciją ir paleisti opozicijos vadovaujamą parlamentą.

Abi šalys ieškos būdų plėsti dvišalę prekybą ir investicijas, sakė Kubos ministrai, kurie dalyvavo Havanoje vykusiose abiejų vadovų derybose. Teigiama, kad Kuba yra suinteresuota įvežti baltarusišką žemės ūkio techniką, atsargines dalis ir trąšas, o Baltarusijai norėtų parduoti cukrų ir galbūt vaistus. Taip pat svarstomos galimybės atidaryti bendrą cukraus rafinavimo įmonę.

Kubos skaičiavimais, jos prekyba su Baltarusija 1999 metais buvo verta maždaug 11 mln. dolerių, tuo tarpu Baltarusijos pareigūnai ją vertino maždaug 42 mln. dolerių. Pasak Kubos pareigūnų, toks nesutapimas galėjo atsirasti todėl, kad dalis prekių buvo siunčiamos per trečiąsias šalis.

Tai jau antras kartas per savaitę, kai Kuba ištiesia draugystės ranką Vakarų ignoruojamai šaliai. Praėjusią savaitę čia buvo šiltai priimtas Jugoslavijos užsienio reikalų ministras Živadinas Jovanovičius, kuris pasirašė dvišalio investicijų skatinimo ir apsaugos sutartį su Havana.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.