aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė žada asmeniškai tikrinti kandidatų į ministrus užsienio kalbų žinias, kad įsitikintų, jog jie gebės tinkamai atstovauti per Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES) kitąmet.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Apie tokius prezidentės ketinimus sako girdėjęs paskirtasis premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius, kurio formuojamą Vyriausybę turės patvirtinti šalies vadovė.

"Kiek turiu informacijos iš Respublikos Prezidentės, ji su kiekvienu kalbėsis, kiek žinau, užsienio kalba", - LRT radijui ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Seimas ketvirtadienį pritarė, kad socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius būtų paskirtas ministru pirmininku. Dabar jis turi 15 dienų Seimui pristatyti savo sudarytą ir prezidentės patvirtintą Vyriausybę bei pateikti svarstyti jos programą.

Nauja Vyriausybė įgaliojimus veikti gaus po to, kai Seimas posėdyje pritars jos programai.

2013-ųjų antrąjį pusmetį Lietuvos ministrai bus atsakingi už ES Tarybos, į kurią renkasi visų šalių atstovai, veiklą, atstovaus šiai institucijai derybose su Europos Komisija ir Europos Parlamentu bei pristatys ES poziciją santykiuose su trečiosiomis šalimis ir tarptautinėmis organizacijomis.

Kitų metų liepą ES nare tapus Kroatijai, į Tarybas priimti teisės aktus ir koordinuoti politiką rinksis 28 valstybių ministrai, o posėdžiams pirmininkaus atitinkamos srities ministras - pavyzdžiui, ES visiems Aplinkos tarybos posėdžiams pirmininkaus Lietuvos aplinkos ministras.

Prezidentė D.Grybauskaitė trečiadienį sakė, kad ministrams bus būtinas "vienos iš trijų darbinių ES kalbų žinojimas, nes tam ministrui reikės vadovauti 2013 metų antroje pusėje visai ES tos srities visiems ministrams ir visai sričiai".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.