aA
Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) narė, šiuo metu laikinai einanti komisijos pirmininkės pareigas Elena Vaitiekienė ketvirtadienį pasirašė įsakymą, kuriuo stabdo anksčiau priimtą VTEK sprendimą dėl visų valstybės tarnautojų privačių interesų deklaracijų viešinimo.
Privačių interesų deklaracijų viešinimas sustabdytas
© A.Didžgalvio nuotr.

BNS penktadienį komentuodama šį įsakymą, VTEK laikinoji vadovė, be kita ko, prakalbo ir apie galimą komisijos atsistatydinimą.

Prezidentės į VTEK deleguota E.Vaitiekienė įsakyme nurodo stabdanti liepos mėnesį VTEK sprendimu patvirtintą taisyklių nuostatą, dėl visų deklaracijų viešo paskelbimo komisijos tinklapyje internete, "iki tos dienos, kol komisija priims atitinkamą sprendimą dėl šių taisyklių suderinimo su įstatymo nuostatomis".

VTEK laikinosios pirmininkės įsakyme nurodoma, jog toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į Seimo Valstybes valdymo ir savivaldybių komiteto, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto, Krašto apsaugos ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos ir Valstybės saugumo departamento "išreikštas pagrįstas abejones" dėl VTEK patvirtintų nuostatų "atitikties Konstitucijai, Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo bei kitiems teisės aktams".

Atsižvelgdama į kitų institucijų pareikštas abejones, VTEK prieš kelias savaites buvo papildžiusi viešųjų ir privačių interesų deklaravimo taisykles įrašydama, kad valstybės tarnautojai, kurių duomenys įslaptinti pagal galiojančius įstatymus, viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijas teiktų savo institucijai.

E.Vaitiekienė BNS penktadienį aiškino, jog VTEK į posėdį dar kartą spręsti šio klausimo rinksis ateinantį antradienį.

"Antradienį bus posėdis ir mes galutinai nuspręsime ar mes šaliname iš mūsų VTEK sprendimo tas nuostatas, kurios prieštarauja įstatymui, ar nepašaliname ir laukiame teismo sprendimo arba - komisijos atstatydinimo", - BNS penktadienį sakė laikinoji VTEK pirmininkė.

Klausiama, ar minėtas sprendimas dėl visų privačių deklaracijų viešinimo stabdymo yra priimtas visos komisijos narių balsais, E.Vaitiekienė teigė, jog tai esąs jos įsakymas.

"Įstatymas nenumato visų asmenų viešinti. Ir dabar komisijoje yra du nariai (neskaitant E.Vaitiekienės - red.) ir aš neturėjau kitos išeities, kaip laikinai, kol mes neišspręsime klausimo dėl to sprendimo atitikimo įstatymui, aš turiu vadovautis įstatymu. Įstatyme nenumatyta, kad visų asmenų dirbančių valstybės tarnyboje deklaracijos turi būti viešai skelbiamos", - aiškino laikinoji VTEK vadovė.

"Tai komisijos sprendimas, bet komisijos sprendime neparašyta, nuo kada visų asmenų deklaracijos turi būti parodomos viešai. Iki rugsėjo 30 dienos (terminas iki kurio komisijai turi būti pateiktos visos deklaracijos - red.) dar gali ir strigti kompiuteriai ir visa kita. Ir dar kartą sakau - įstatymas nenumato pareigos visiems viešai skelbti tas deklaracijas. (...) Dabar yra visokių nusiskundimų iš Seimo ir tikrai pagrįstų abejonių, ar mes, komisija, neviršijome savo įgaliojimų priimdami šitas taisykles. Taisyklės akivaizdžiai neatitinka įstatymo, kito kelio nėra, kaip vadovautis įstatymu. Antradienį bus komisijos posėdis ir nuspręsime ką toliau daryti, bet laikinai situacija yra tokia – mes turime reaguoti į tų kompetetingų institucijų reikalavimus", - teigė E.Vaitiekienė.

Aiškindama savo įsakymą R.Vaitiekėnė teigė, jog "įstatymas yra viršesnis už VTEK sprendimą".

"Man, kaip laikinai dirbančiam įstaigos vadovui, įstatymas yra viršesnis už mūsų sprendimą. Ir mūsų sprendimas VTEK yra nesuderintas su įstatymais. Aš neatšaukiau sprendimo, aš laikinai pristabdžiau tų asmenų, kurie pagal įstatymą nedeklaruoja viešai, deklaracijų viešinimą", - sakė laikinoji VTEK pirmininkė.

BNS žiniomis, nuo rugpjūčio 1 dienos įsigaliojus naujai tvarkai VTEK puslapyje internete jau buvo paskelbta apie 40 tūkst. deklaracijų, iš viso įsigaliojus naujai tvarkai planuota, kad bus paviešinta apie 100 tūkst. deklaracijų.

Tačiau ketvirtadienio vakarą duomenų bazė su naujausiomis deklaracijomis buvo išimta iš VTEK puslapio internete. Kaip BNS penktadienį aiškino VTEK sekretoriato vadovas Tomas Čaplinskas, tai padaryta dėl techninių gedimų, kurie dar penktadienio vakarą gali būti pašalinti ir bazė vėl gali būti prieinama vartotojams.

"Iš elektroninės sistemos išimta dėl tam tikrų techninių kliūčių, nes pastaruoju metu labai daug žmonių deklaruoja ir ten trikdžiai atsirado. Aš galiu pasakyti, kad tikrai tos deklaracijos atsiras netgi šios dienos popietėje. Tiesiog yra tam tikrų techninių dalykų, kuriuos reikia apdoroti", - BNS penktadienio pavakare sakė T.Čaplinskas. Tačiau iki penktadienio vakaro duomenų bazė su naujausiais deklaracijų duomenimis VTEK puslapyje nepasirodė.

T.Čaplinskas teigė nieko nežinąs apie VTEK pirmininkės įsakymą.

Šią liepą VTEK nutarė, kad privačius interesus turintys deklaruoti asmenys tai privalo daryti tik per Valstybinės mokesčių inspekcijos elektroninio deklaravimo informacinę sistemą. Pagal VTEK sprendimą viešai turėjo būti skelbiami visų valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų deklaracijų duomenys, išskyrus pretendentų į šią tarnybą ir operatyvinę veiklą vykdančių asmenų.

Pagal liepą patvirtintas VTEK taisykles, iš viso elektroninėje erdvėje turėjo būti paskelbta visų maždaug 100 tūkst. įvairiose įstaigose ir institucijose dirbančių žmonių duomenys.

VTEK tuo metu skelbė, kad elektroninis deklaravimas bus "naujas kokybiškas šuolis VTEK veikloje". Vyriausybės, inicijavusios naują privačių interesų deklaravimo tvarką, vadovas premjeras Andrius Kubilius tąkart džiaugėsi proveržiu siekiant didesnio skaidrumo.

"Nauja privačių interesų deklaravimo ir viešinimo tvarka reiškia daugiau skaidrumo ir daugiau aiškumo žmonėms. Visuomenė galės geriau kontroliuoti, o teisėsaugai bus lengviau aptikti neteisėtai praturtėjusius," - tuomet sakė A. Kubilius.

Tačiau pradėjus įgyvendinti naują privačių deklaracijų pildymo ir viešinimo tvarką, Užsienio reikalų ministerija pareiškė, jog ji prieštarauja kitiems įstatymams.

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis tąkart aiškino, kad diplomatinės tarnybos specifika lėmė tai, kad šios tarnybos narių, kaip ir kitų statutinių pareigūnų, deklaracijų duomenys negali būti viešinami.

A.Ažubalis tvirtino, jog įstatyme numatyta, kad viešai turi būti skelbiami vadovų duomenys, o kitų darbuotojų deklaracijos gali būti viešinamos tik VTEK motyvuotu sprendimu dėl kiekvieno konkretaus atvejo.

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad diplomatai turėtų viešai deklaruoti interesus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.