aA
"Susidaro įspūdis, kad teisėtvarkos institucijos sąmoningai savo darbe darė dideles klaidas būtent tuo momentu, kai valstybės vadovas buvo išvykęs iš šalies", valstybinei televizijai sakė iš vizito užsienyje grįžęs A. Lukašenka.

"Norėčiau žinoti, kas galėjo būti suinteresuotas tokiu grubiu elgesiu su žmonėmis", kalbėjos jis.

Tai buvo pirma A. Lukašenkos reakcija po susidorojimo su vyriausybei oponuojančiais demonstrantais. Šiais įvykiais smarkiai piktinosi tiek JAV vyriausybė, tiek Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO).

A. Lukašenka tuo metu buvo išvykęs į Jungtinius Arabų Emyratus, - po dviejų metų pertraukos tai buvo pirmas valstybinis jo vizitas už buvusios Sovietų Sąjungos ribų.

Vidaus reikalų ministras Jurijus Sivakovas kiek anksčiau bandė pateisinti savo pavaldinių veiksmus per demonstraciją. Jis teigė, kad milicija palaikė tvarką ir gynė paprastus piliečius.

Milicija ir Vidaus reikalų ministerijos kareiviai praėjusį šeštadienį sulaikė 300 žmonių. Iš viso demonstracijoje, kurioje buvo reikalaujama dialogo su A. Lukašenka ir teisingų parlamento rinkimų šį rudenį, dalyvavo apie 5 tūkst. žmonių.

Tarp sulaikytųjų pakliuvo ir ESBO stebėtojas, Lenkijos Seimo narys bei kelios dešimtys žurnalistų.

Pasak organizatorių, maždaug 100 žmonių buvo apkaltinti viešosios tvarkos pažeidimais ir nubausti piniginėmis bausmėmis arba pora dienų suėmimo. Akcijos iniciatorius Viačeslavas Sivčikas gavo 10 dienų arešto.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.