aA
Po egzaminų sesijos nemažai studentų toliau kopia svajonių karjeros link ieškodami profesinės praktikos vietos. Darbdaviai sako, kad praktikuotis priima labiausiai motyvuotus, o ir darbo vieta dažniau atsiranda pačių darbdavių apmokytiems jaunuoliams.
Profesinė praktika – galimybė įsidarbinti
© Shutterstock nuotr.

Po konkurso dėl praktikos didelėje užsienio kompanijoje studentas Darius tikina, kad po jo bet kas prarastų darbo pokalbių baimę. Tačiau to patikrinti jis pats jau negalėjo, nes iškart po praktikos sulaukė ir siūlymo dirbti.

„Toks pasiūlymas iškrito iš dangaus kaip iš niekur nieko, gavau pasiūlymą tapti vienos iš komandų vadovu. <...> Nedvejodamas sutikau“, – džiaugėsi „Barclays“ mobiliųjų aplikacijų kūrimo komandos vadovas, studentas Darius Kavaliauskas.

Už praktikantų priėmimą atsakinga kompanijos darbuotoja sako, kad kasmet į praktiką priimama iki 30 jaunuolių, o apie pusė studentų čia ir pasilieka dirbti.

„Mes nereikalaujame patirties. Jei turi – aišku – privalumas, bet mes paprastai ieškome ateities potencialo, talentų – į juos investuojame, apmokome ir tikimės, kad jie ras darbo vietą mūsų kompanijoje. Paprastai į vieną darbo vietą pretenduoja bent keletas studentų, tad atsirenkame gabiausius ir labiausiai norinčius. Noras – labai svarbu“, – aiškino „Barclays“ atrankų vadovė Aurelija Urbonavičiūtė.

Restoranų ir picerijų tinkle, pasak jo atstovų, beveik visi priimti praktikantai turi galimybių dirbti ir siekti karjeros.

„Jeigu matome, kad darbuotojas perspektyvus, turi tokių charakterio savybių, kurios leistų ateityje jam būti geru padavėju, geru virėju, tai įmonėje vyrauja tokia nuomonė, kad pirmiausia turi būti žmogus, o visa kita mes tave išmokysime“, – sakė „Delano“ direktorė Asta Jokubauskienė.

Pusę metų veikiantis projektas „gera praktika“ padeda jaunuoliams rasti vietą, kur atlikti profesinę praktiką. Šis projektas sujungia įvairių įmonių pasiūlymus ir studentų lūkesčius.

„Tos įmonės, kurios siūlo užmokestį, sulaukia ženkliai daugiau studentų, kas yra normalu, negu tos, kurios nori studento nemokamai. iš kitos pusės, ką reikia įmonėms suprasti, yra tai,kad reikia labai aiškiai komunikuoti ir apibrėžti praktikos naudą“, – dėstė projekto „gerapraktika.lt“ koordinatorius Ilja Makinas.

Pasak projekto koordinatoriaus, pasitaiko ir studentų, kurie praktikos naudos neįvertina ir siekia fiktyvios praktikos – susitaria su įmonėmis dėl reikalingų dokumentų tam, kad galėtų atsiskaityti universitete, tačiau iš tiesų įmonėje nedirba.

www.lrt.lt