aA
"Daugiau kaip metus Punsko valsčiaus visuomenė protestuoja prieš pusės vietos sveikatos centro patalpų perdavimą Palenkės vaivadijos pasienio užkardai. Daugiau negu metus kai kurie lenkų politikai, dažnai pasinaudodami žiniasklaida, stengiasi įteigti plačiajai visuomenei, kad punskiečių, kurių dauguma - lietuvių tautybės Lenkijos piliečiai, protestas yra nepagrįstas, kad tai vien tik užsispyrimo ir Lenkijos valstybės esminių interesų nesupratimo rezultatas", rašo Lenkijos lietuvių bendruomenės Tarybos pirmininkė Irena Gasperavičiūtė ir protesto komiteto pirmininkas Klemensas Jurkūnas laiške Lenkijos seimo ir senato vadovams, premjerui bei centriniams dienraščiams.

Laiško autoriai kritikuoja ir tuos lenkų politikus, kuriems "rūpi viešojoje nuomonėje įtvirtinti lietuvio kontrabandininko įvaizdį" ir "tokiu būdu pasėti lenkų visuomenėje nepasitikėjimo ir nepalankumo Punske gyvenantiems lietuviams sėklą".

Antrajame laiške Lenkijos nacionalinio švietimo ministrui Miroslawui Handkei nerimaujama dėl Lenkijos lietuvių švietimo padėties. Primenama, kad šiais mokslo metais dvi pagrindinės mokyklos lietuvių dėstomąja kalba pertvarkytos iš aštuonmečių į trimetes.

"Minėtų mokyklų pertvarkymas ir mokinių vežiojimas į didesnius centrus atėmė iš mokinių galimybę dalyvauti kultūriniame gyvenime, o Punsko mokyklos pastatas, į kurį suvežami vaikai iš naikinamų mokyklų, tiesiog plyšte plyšta", pažymima laiške.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.