aA
JAV ketvirtadienį pranešė, kad siunčia papildomą žvalgybos kariuomenę į Kosovą, taip pat tankus ir artileriją į kaimyninę Makedoniją. Pajėgos stiprinamos, nes, atėjus pavasariui, Pietų Serbijos Kosovo provincijoje pradėjo augti įtampa.
Tai Pentagonas pranešė tokiu metu, kai JAV Kongreso Atstovų Rūmai tik maža persvara atmetė pasiūlymą atšaukti Kosove tarnaujantį 5 900 JAV taikdarių kontingentą. Tai buvo siūloma padaryti tuo atveju, jeigu Europos šalys neskirs daugiau lėšų padengti šios misijos išlaidas.

JAV pajėgų Kosovo rajone stiprinimas yra nedidelis, tačiau rodo Vašingtono ir jo sąjungininkių nerimą dėl aktyvėjančios Kosovo etninių albanų kovotojų veiklos. Taip pat būgštaujama galimų susirėmimų tarp albanų ir serbų, baigiantis Balkanų žiemai.

Pentagono atstovas spaudai Kenas Baconas (Kenas Beikonas) pareiškė, kad iš Vokietijos į Kosovą siunčiami 125 JAV specialiųjų žvalgybos pajėgų kariai. Jie padės patruliuoti pasienį tarp Kosovo ir Serbijos Preševo slėnio, kur gali vėl atsinaujinti karo veiksmai.

Be to, JAV šarvuotoji kuopa Makedonijos sostinėje Skopjėje papildoma 14 tankų ir šešiais artilerijos vienetais, sakė K.Baconas. Tai turi tapti papildoma atgrasymo priemone Makedonijos pasienyje su Serbija, kur būgštaujama dėl galimo serbų pajėgų įsiveržimo.

Naujoji žvalgybos kariuomenė Kosove taps JAV taikdarių kontingento "akimis ir ausimis".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.