aA
Lietuvos Vyriausybė pareiškė, kad Centro sąjungos vadovų "išpuolis prieš "Lisco" privatizavimą ir užsienio investuotojus kelia pavojų Lietuvos ekonomikos ateičiai bei įtarimus, jog taip elgdamiesi centristai užsiima nelegaliu lobizmu".
Kaip pažymima ketvirtadienį paskelbtame Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime, Vyriausybės sprendimas privatizuoti Lietuvos jūrų laivininkystę buvo priimtas dar 1997 metais. Šiuo metu tai daryti įgaliota Tarpžinybinė viešojo konkurso komisija, kuri turi derėtis su potencialiu pirkėju ir aprobuotą pirkimo-pardavimo sutartį pateikti Valstybės turto fondui. Jei VTF pritars sutarčiai, ji bus pateikta Valstybinei privatizavimo komisijai, o po šios pritarimo galutinį žodį – parduoti "Lisco", ar ne, tars Vyriausybė.

Pernai pavasarį vienas "Lisco" pardavimo konkursas buvo anuliuotas, kadangi potencialaus pirkėjo pasiūlytos kainos (35 mln. JAV dolerių) ir investicijų į laivininkystę dydis Vyriausybės netenkino. Dabartinio konkurso nugalėtojas - Olandijoje registruotas konsorciumas "B. B. Bredo B. V." - Vyriausybės turimais duomenimis, siūlo žymiai didesnę kainą ir šimtų milijonų litų dydžio investicijas.

Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime pažymima, kad Vyriausybė nekomentuos pastarojo komercinio sandėrio, kol visos minėtosios instancijos neaprobavo "Lisco" pirkimo – pardavimo sutarties ir nepateikė jos tvirtinti Vyriausybei.

Tačiau, anot pranešimo, "Vyriausybei kelia didelį nerimą" Centro sąjungos vadovo Romualdo Ozolo ir šios sąjungos nario Vytauto Čepo kalbos ir veikla, "siekiant bet kuria kaina, pasitelkiant begėdišką demagogiją ir nieko bendra su realybe neturinčius "argumentus" sustabdyti "Lisco" privatizavimo eigą".

"Pirmiausia, įvairūs neatsakingi pareiškimai ir kaltinimai, keliantys žinomų ir pasaulyje gerą reputacijų turinčių kompanijų nuostabą ir nepasitikėjimą galimybėmis skaidriai investuoti Lietuvoje, kelia pavojų valstybės strateginiams bei ekonominiams interesams", rašo Vyriausybės spaudos tarnyba.

Be to, kaip teigiama pranešime, "toks centristų elgesys gimdo įtarimus, jog jie užsiima nelegaliu lobizmu vienos ar kitos "Lisco" pirkimu suinteresuotos finansinės grupės ar konsorciumo naudai".

"Kalbomis apie galimą privatizavimo rezultatų peržiūrėjimą pasikeitus Seimo sudėčiai galima siekti, kad potencialus pirkėjas pasitrauktų iš konkurso, taip atveriant kelią kitam", rašoma Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.