aA
Žinomas Rusijos ekologas, visuomeninės nevyriausybinės organizacijos "Ekologinės politikos centras" prezidentas Aleksejus Jablokovas, radiacinę taršą po atominio povandeninio laivo "Kursk" avarijos Barenco jūroje laiko neišvengiama.
"Vos tik palies povandeninį laivą, atidarys jo reaktorių skyrių (o neatidaryti negalima, nes jame gali būti žuvusių jūreivių), pasklis radiacija. Esant vidutiniam jos lygiui, bus užteršta Murmansko pakrantė, maksimaliam - ir Norvegijos", pareiškė A. Jablokovas trečiadienį interviu "Interfax".

Mokslininko nuomone, radiacijos lygis greičiausiai nebus mirtinas žmogui. Tačiau į jūrą patekę radionuklidai "koncentruosis, kaupsis žuvyse ir jos taps pavojingos žmonių sveikatai", mano ekologas.

Mokslininko nuomone, "Kursk" reaktoriai "išties išjungti, kaip tikina kariškiai. Bet to maža. Radiacinė tarša ir dabar yra", įsitikinęs A. Jablokovas. Jis paaiškino tai tuo, kad "nors grandininė reakcija ir nevyksta, šitaip aplamdyto povandeninio laivo vamzdynai negalėjo likti sveiki ir nepažeisti". O tai reiškia, kad radionuklidai patenka į Barenco jūros vandenį, sakė A. Jablokovas.

Pasak jo, būtina atsižvelgti į povandeninių srovių avarijos vietoje greitį, kryptį ir stiprumą. Planuojant žuvusių jūreivių kūnų ir viso laivo iškėlimo operaciją, būtina turėti galvoje radiacijos pavojų", pareiškė "Ekologinės politikos centro" prezidentas.

Jis mano, kad specialistai turi jau dabar "apskaičiuoti, kiek ir kokių radionuklidų yra nuskendusio laivo šilumos šaltinyje", ir informuoti apie tai visuomenę. "Taip pat būtina žinoti, kiek laiko ir kaip intensyviai veikė "Kursk" reaktoriai, nes tai tiesiogiai susiję su radionuklidų lygiu".

Pasak jo, Karinio Jūrų Laivyno vadovybės "tylėjimas tik didina nerimą" . "Juk mūsų šalyje taip jau yra - jei kariškiai tyli, vadinasi, lauk blogiausio", sakė ekologas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.