aA
Sudano viceprezidentas Ali Osmanas Taha ir pagrindinės šalies sukilėlių grupuotės lyderis Johnas Garangas sekmadienį Nairobyje pasirašė taikos susitarimą, užbaigiantį ilgiausiai Afrikoje vykusį ginkluotą konfliktą.
Sudano pilietinio karo šalys pasirašė taikos sutartį
Sudano pilietinio karo šalys pasirašė taikos sutartį.
© ELTA
Susitarimą, kuriuo užbaigiamas 21-erius metus trukęs pilietinis karas, A.O.Taha ir J.Garangas pasirašė Kenijos Njajo nacionaliniame stadione, stebint kitų Afrikos valstybių vadovams ir kitiems atstovams.

Kenijos prezidentas Mwai Kibakis, kurio šaliai teko tarpininkauti derybose, ir Ugandos prezidentas Yoweri Musevenis, šiuo metu pirmininkaujantis Regioninės plėtros organizacijai, kuri finansavo derybas, pasirašė susitarimą kaip liudininkai.

Į stadioną susirinko tūkstančiai dainuojančių ir šokančių sudaniečių, daugelis jų - Kenijoje gyvenantys pabėgėliai. Jie džiūgavo, kad su šiuo susitarimu į karo nusiaubtą šalį ateis "nauja aušra".

Ceremonijoje taip pat dalyvavo Sudano prezidentas Omaras Hassanas al-Bashiras, pavedęs O.A.Tahai dalyvauti taikos derybose, Alžyro prezidentas Abdulazizas Bouteflika, Ruandos prezidentas Paulas Kagame ir Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Colinas Powellas.

Pasirašius šį susitarimą pagaliau baigėsi ilgus metus trukusios derybos ir nedelsiant įsigaliojo paliaubos. Paskutinysis derybų etapas Kenijos pastangomis prasidėjo 2002 metų pradžioje. Prieš tai Chartumas ne kartą pasitraukė nuo derybų stalo, o sukilėliai tokių derybų darbotvarkei pritarė dar 1994 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.