aA
Savaitgalį per audras ir potvynius Šiaurės Europos valstybėse žuvo 11 žmonių, dar keturi asmenys yra dingę be žinios. Dėl gamtos stichijos kilo didžiuliai potvyniai, sutriko transportas, šimtai tūkstančių žmonių liko be elektros energijos.
Didžiojoje Britanijoje gelbėtojai sraigtasparniais gelbėja žmones iš potvynių užtvindyto miesto
Didžiojoje Britanijoje gelbėtojai sraigtasparniais gelbėja žmones iš potvynių užtvindyto miesto
© EPA-ELTA
Labiausiai audros nusiaubė pietinę Skandinavijos dalį ir Didžiąją Britaniją. Švedijoje audros nusinešė septynių žmonių gyvybes, tarp jų - trijų automobilių vairuotojų, ant kurių užvirto medžiai.

Dėl stipraus vėjo Švedijoje buvo sustabdytos dvi atominės elektrinės, o apie 400 tūkst. švedų liko be elektros energijos. Šeštadienį buvo laikinai uždarytas Sturupo oro uostas netoli Malmės miesto, taip pat traukinių eismas. Tačiau sekmadienį šalies oro uostai jau veikė kaip įprasta.

Danijoje dėl audros sutriko traukinių ir keltų eismas. Pasak danų policijos pranešimo, Funeno saloje du vyrai žuvo užkritus nuo namo nuplėštam stogui. Dar du žmonės žuvo užvirtus medžiams.

Danų naujienų agentūra "Ritzau" praneša, kad daugiau kaip 15 tūkst. namų liko be elektros energijos. Oro uosto operatorė "Copenhagen Airports" paskelbė, kad šeštadienį dėl audros buvo atšaukta daug skrydžių.

Pietinėje Norvegijoje šeštadienio naktį be elektros energijos liko apie 20 tūkst. namų, bet jau sekmadienio rytą energijos tiekimas buvo atnaujintas.

Audra sukėlė daug nelaimių ir Didžiojoje Britanijoje. Šeštadienį į šiaurę nuo potvynių apsemto Karlailo miesto buvo rasti 69 metų vyro ir dviejų pagyvenusių moterų kūnai.

Didžiojoje Britanijoje gelbėtojai sraigtasparniais gelbėja žmones iš potvynių užtvindyto miesto
© EPA-ELTA

Anglijos šiaurėje šeštadienį vieną vyriškį nunešė smarkiai pakilęs upės vanduo. Nelaimė įvyko Eiro upėje netolo Bredfordo miesto. Upės vandens nešamą vyrą matė ir policijos pareigūnai, bet dėl nepalankių sąlygų negalėjo jo pasiekti. Sekmadienį policija ieškojo dar vieno Findhorno upės srovės nunešto vyro Moreišyre, Škotijoje.

Labiausiai nuo audros nukentėjusioje Kambrijos grafystėje gelbėjimo tarnybos išgelbėjo šimtus žmonių, kurių namus Karlailo mieste apsėmė išsiliejusi upė. Tai didžiausias Karlailą ištikęs potvynis per pastaruosius 40 metų.

Mieste be elektros energijos liko 76 tūkst. namų. Didžiosios Britanijos Karališkųjų oro pajėgų sraigtasparniai skubėjo į pagalbą ant namų ir automobilių stogų besiglaudžiantiems gyventojams.

Kambrijos policija tiria dar trijų asmenų žūtį, nors kol kas nepatvirtino, ar šie incidentai yra susiję su audra ir potvyniais.

Šalies Aplinkos apsaugos agentūra paskelbė daugiau kaip 100 perspėjimų gyventojams dėl potvynių, nes kai kuriose vietose vėjo greitis siekė 195 km per valandą. Pasak agentūros, vienas greitkelis buvo uždarytas, kadangi vėjas nunešė 25 sunkvežimius. Meteorologų prognozės neguodžia - šalyje tikimasi naujos liūčių ir audrų bangos.

Dėl audros jūroje prie Škotijos vakarinio kranto keleivinis keltas " P&O" užplaukė ant seklumos. Naktį kelte praleidę šimtas jo keleivių ir įgulos nariai sekmadienį buvo sėkmingai evakuoti.

Audra pasiekė ir Vokietijos šiaurėje esančią Šlėzvigo Holšteino žemę, kur vertė medžius ir automobilius, plėšė namų stogus. Sekmadienį vokiečių policija tęsė dviejų kanojininkų, per audrą dingusių Bramzės ežere, paiešką.

Geležinkelių kompanija "Deutsche Bahn" paskelbė, kas šeštadienį sustabdytas traukinių eismas Šlėzvige Holšteine sekmadienį buvo atnaujintas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.