aA
Sekmadienį 21 valandą baigėsi balsavimas palestiniečių prezidento rinkimuose. Rikimuose dalyvavusių žmonių apklausa rodo, kad mirusio prezidento Yassero Arafato įpėdinu, greičiausiai taps Mahmoudas Abbasas.
Mahmoudas Abbasas
Mahmoudas Abbasas
© EPA-ELTA
Vienos iš rinkėjų apklausų duomenimis už M.Abbasą savo balsus atidavė 66 procentai rinkimuose dalyvavusių palestiniečių, už jo artimiausią konkurentą Mustafą Barghouthi balsavo 19,7 proc. rinkėjų.

Balsavimas buvo pratęstas dviem valandomis, nes rinkėjus kontrolės postuose sutrukdė Izraelio pajėgos, pranešė rinkimus organizuojantys pareigūnai. Rinkimuose galėjo balsuoti 1,8 mln. palestiniečių. Galutiniai rezultatai turėtų būti paskelbti pirmadienį.

M.Abbasas rinkimų kampanijos metu pasižadėjo remti palestiniečių garbinamo Y.Arafato pastangas Izraelio okupuotose teritorijose atkurti Palestinos valstybę, tačiau darys tai nenaudodamas prievartos.

Tačiau islamistų grupuotės, tokios kaip "Hamas", kurios norėtų verčiau sunaikinti Izraelį nei kurti valstybę šalia jo, pakvietė boikotuoti rinkimus ir gali sutrukdyti M.Abassui įgyvendinti taikos misiją, jei rinkimų aktyvumas bus mažas.

Izraelis, kuris vadino Y.Arafatą "užkietėjusiu teroristu" ir vengė jo, M.Abbasą apibūdina kaip žmogų, su kuriuo jie galėtų sėsti prie derybų stalo, o JAV vadovaujami tarpininkai sutinka jį kaip potencialų taikdarį.

Palestinietis balsuoja prezidento rinkimuose
© EPA-ELTA

Prieš rinkimus surengtos apklausos rodo, kad net ir patys palestiniečiai tarpusavyje nesutaria, ar reikėtų nutraukti, ar sustiprinti ginkluotą sukilimą. Tačiau jose taip pat matyti, kad palestiniečiai sutinka leisti M.Abbasui išvesti juos iš konflikto, kuris visus nuskurdino ir izoliavo.

"Mūsų žmonės sutrikę. Taip, mes galėtume ir toliau dešimtmečius kovoti su Izraeliu, tačiau galbūt dabar yra palankiausias metas iš Izraelio derybų keliu gauti tai, ko norime", - sakė Gazos universiteto studentas Mohammedas Hassanas.

"Suteikime Abu Mazenui galimybę", - sakė jis, M.Abbasą pavadindamas jo partizaniniu vardu, kurį jis įgijo dalyvaudamas Palestinos išsivadavimo organizacijos (PIO) veikloje. Po Y.Arafato mirties M.Abbas perėmė vadovavimą šiai organizacijai.

Pasak politikos analitikų, tam kad M.Abbasas gautų tautos mandatą deryboms, jam tikriausiai prireiks mažiausiai 60 proc. balsų ir didelio rinkimų aktyvumo.

Palestiniečiai kaltina Izraelį, kad šis trukdo rinkimams

Jimmy Carteris ir Mahmoudas Abbasas
© EPA-ELTA

Buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris kartu su kitais 800 tarptautiniais stebėtojais atvyko stebėti palestiniečių prezidento rinkimų, kurie yra pirmieji nuo 1996 metų, kai į šį postą buvo išrinktas Yasseras Arafatas.

J.Carteris sekmadienį pareiškė, kad Izraelis laikosi savo pažado rinkimų dieną supaprastinti palestiniečių judėjimo kontrolę įvairiuose postuose.

"Aš nemačiau, kad jie (Izraelis) baugintų žmones", - sakė buvęs JAV prezidentas, apsilankęs keliuose kontrolės postuose prie Jeruzalės.

Šis pareiškimas ne visai sutapo su palestiniečių rinkėjų nuomone, kurie rinkimų dieną skundėsi dėl Izraelio kariuomenės vykdomos griežtos kontrolės.

Palestinos saugumo šaltiniai pranešė, kad Izraelio armija, pietiniame Gazos Ruože uždariusi kontrolės postą, trukdė ten gyvenantiems palestiniečiams dalyvauti sekmadienį vykstančiuose prezidento rinkimuose.

Maždaug 5 tūkst. palestiniečių gyvena al-Mavasio anklave, įsiterpusiame į žydų Guš Katifo gyvenvietę, tačiau kol kas neaišku, kiek žmonių nuo rinkimų pradžios 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku negalėjo atvykti į rinkimų apylinkes.

"Izraelio armija uždarė kontrolės postą, todėl žmonės negali atvykti", - žurnalistams sakė vienas šaltinis. Pati Izraelio armija įvykių kol kas nekomentuoja.

Gazos ruože palestiniečių kovotojai apšaudė Izraelį

Prezidento rinkimai palestiniečių teritorijose
© EPA-ELTA

Per sekmadienį vykusius naujo palestiniečių prezidento rinkimus islamistų kovotojai iš Gazos ruožo į Izraelio teritoriją paleido mažiausiai dvi raketas. Kovotojai ignoravo stipriausio kandidato į prezidentus 69 metų Mahmoudo Abbaso raginimą nutraukti ginkluotą kovą, kad būtų tęsiamos Artimųjų Rytų taikos derybos su Izraeliu.

Sekmadienio išpuolius surengę palestiniečių kovotojai teigia, kad jie boikotuoja rinkimus, nors anksčiau yra sakę, jog nedarys nieko, kad juos sužlugdytų.

Kitos grupuotės, įskaitant M.Abbaso "Fatah" judėjimui priklausančią "Al-Aqsa Martyrs Brigades", pastaruoju metu taip pat į Izraelio taikinius šaudė raketas. Boikotuoti rinkimus ragino ir radikalioji islamistų grupuotė "Hamas".

Tačiau pranešimų apie galimas sekmadienį nuo raketų nukentėjusias aukas kol kas nėra.

Izraelis tvirtina, kad pažanga taikos procese priklauso nuo to, ar bus sustabdytas "terorizmas ir smurtas".

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.