aA
Šri Lankos vyriausybė Jungtinių Tautų (JT) generaliniam sekretoriui Kofi Annanui, nepaisant jo prašymo, neleido apžiūrėti cunamio nusiaubtų rajonų, kuriuos kontroliuoja priešiški tamilų "tigrų" sukilėliai, šeštadienį pranešė pareigūnai.
Šri Lankos gyventojai degina nereikalingas medžiagas prie cunamio nuniokotų savo namų
Šri Lankos gyventojai degina nereikalingas medžiagas prie cunamio nuniokotų savo namų.
© Reuters/Scanpix
JT pareigūnai asmeniškai išreiškė nepasitenkinimą tuo, kad vizito metu nebuvo numatytas apsilankymas sukilėlių užimtuose šiauriniuose ir rytiniuose Indijos vandenyno salos rajonuose. Savo sprendimą vyriausybės pareigūnai motyvavo saugumo ir kitokiomis priežastimis.

"Tamil Eelamo Išlaisvinimo tigrai" (LTTE) pakvietė K.Annaną apsilankyti ir vis dar laukia jo atvykstant. LTTE prieš du dešimtmečius pradėtas karas dėl autonomijos pareikalavo per 64 tūkst. žmonių aukų, tačiau paskelbus trejų metų paliaubas, kiek aprimo.

"Aš atvykau čionai su humanitarine misija. Norėčiau aplankyti visus rajonus, tačiau, kaip žinote, čia lankausi kaip vyriausybės svečias, o kelionės maršrutą nustato ji", - apžiūrėdamas stichijos nušluotą pietinį Hambantotos kurortą sakė K.Annanas.

"(Annanas) nuvykęs į Airiją nesusitikinėjo su IRA, o nuvykęs į Ispaniją nesusitikinėjo su baskų (separatistais), - žurnalistams aiškino vyriausybės pareigūnas, pageidavęs likti neįvardintas. - Regis, nebūtina sukurti precedentą".

Kofis Annanas
© AFP/Scanpix

Tamilų "tigrai" sako, kad savo kontroliuojamuose rajonuose suskaičiavo apie 19 tūkst. žuvusiųjų ir daugiau nei penkis tūkstančius dingusiųjų be žinios. Šie skaičiai didesni už tuos, kuriuos apie sukilėlių užimtus rajonus pateikia vyriausybė.

Pasak "Tamilų tigrų", jų kontroliuojamos šalies dalys sulaukė labai mažai paramos, tačiau Šri Lankos vyriausybė šiuos kaltinimus neigia. Sukilėliai įspėjo apie rimtas pasekmes, jei iš humanitarinės pagalbos stovyklų nebus atitrauktos vyriausybės pajėgos.

Apie įtampą, panašią į susidariusią Šri Lankoje, pranešama ir labiausiai nuo cunamio nukentėjusioje šalyje - Indonezijoje. Džakartos vyriausybė ir separatistai vieni kitus kaltina išpuoliais stichijos nuniokotoje Ačecho provincijoje. Tai sustiprino nuogąstavimus, jog gali sutrikti itin reikalingos pagalbos teikimas.

K.Annanas, penktadienį iš malūnsparnio apžiūrėjęs Ačecho provinciją, teigė iki šiol nematęs labiau nuniokoto regiono. Dėl gruodžio 26 dienos cunamio regione galėjo žūti daugiau kaip 100 tūkst. žmonių.

"Turiu pripažinti, jog nesu matęs tokių sugriovimų, - po vizito sakė JT generalinis sekretorius. - (Apžiūrint regioną) kyla klausimas: kur žmonės, kas jiems atsitiko?". Anot K Annano, ant kojų siekiantiems atsistoti regiono gyventojams prireiks "didelės pagalbos".

Cunamis nusinešė virš 150 tūkst. žmonių gyvybes. Tačiau JT įspėja, kad aukų skaičius gali smarkiai išaugti, nes vis dar nėra žinių apie tūkstančius dingusiųjų, o išgyvenusių stichiją gyvybėms pavojų kelia badas ir ligos.

Vyriausybės cunamio nuniokotam regionui jau pasiūlė didesnę nei 4 mlrd. JAV dolerių paramą, o privatūs asmenys, įmonės ir nevyriausybinės organizacijos - 1 mlrd. JAV dolerių.

Pasaulio bankas yra pasirengęs skirti 1,5 mlrd. JAV dolerių

Nuo cunamio nukentėjusio Indijos miesto Madraso gyventojai ieško nakvynei vietos.
© Reuters/Scanpix

Pasaulio banko vadovas Jamesas Wolfensohnas šeštadienį pareiškė, kad jo vadovaujama institucija nuo cunamio nukentėjusioms šalims yra pasirengusi skirti iki 1,5 mlrd. JAV dolerių. Tačiau J.Wolfensohnas pridūrė "labai nerimaująs" dėl to, kaip lėšos yra naudojamos.

Pasaulio banko vadovas, kuris, kaip ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofis Annanas, lankosi Šri Lankoje, anksčiau įsipareigojo nukentėjusioms Azijos šalims skirti 250 mln. JAV dolerių. J.Wolfensohnas paragino lėšas naudoti skaidriai.

"Kalbėdamas apie atstatymą vyriausybėms esu pasakęs, kad ketiname joms padėti. Ne itin nerimauju dėl pinigų aspekto, - sakė Pasaulio banko vadovas. - Jei norite sumos, ji gali siekti iki 1 mlrd. JAV dolerių. Jei ji pasieks 1,5 mlrd. dolerių, manau, kad galėsime tai įgyvendinti. Labai nerimauju dėl to, kaip lėšos yra naudojamos".

Pasak J.Wolfensohno, Pasaulio bankas taip pat svarsto galimybę nukentėjusioms šalims palengvinti skolų naštą. Sprendimas šiuo klausimu turėtų būti priimtas artimiausiu metu.

Vien Šri Lankos skolų ir palūkanų mokėjimai šiais metais turėtų viršyti 600 mln. JAV dolerių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.