aA
Jungtinių Tautų (JT) tyrimas parodė, kad Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR) dislokuoti JT taikdariai seksualiai išnaudojo vos 13 metų mergaites, remdamasi naujienų tarnyba BBC praneša ELTA.
Jungtinių Tautų taikdariai Kongo Demokratinėjė Respublikoje
Jungtinių Tautų taikdariai Kongo Demokratinėjė Respublikoje.
© Reuters/Scanpix
JT vidaus priežiūros tarnyba tyrė įtarimus dėl seksualinio išnaudojimo atvejų Šiaurės Rytų KDR mieste Bunijoje. Tyrimas, kuris įtarimus patvirtino, taip pat parodė, jog seksualinis moterų ir mergaičių išnaudojimas tęsiasi.

Taikdariams vadovaujantis JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas Jean-Marie Guehenno sakė esąs pasipiktinęs piktnaudžiavimais.

Tyrimo ataskaitoje teigiama, kad daugeliui seksualinio išnaudojimo aukų yra mažiau nei 18 metų, o kai kurios išnaudojamos mergaitės yra vos trylikos. Mainais į seksualinius santykius aukos paprastai gaudavo maisto arba mažas pinigų sumas.

Buvo tiriami virš 70 atvejų, susijusių su JT civiliniu ir kariniu personalu Bunijoje. Septyniais atvejais, iš kurių tik vienas nėra susijęs su taikdariais, įtarimai dėl nepilnamečių mergaičių seksualinio išnaudojimo visiškai pasitvirtino.

Tyrimo ataskaitoje teigiama, jog nors daugelis mergaičių negalėjo nurodyti konkrečių už nusikaltimus atsakingų taikdarių, aukų parodymai dėl reguliarių seksualinių santykių buvo išsamūs ir įtikinantys.

Atskirą tyrimą dėl tariamo karinių ir civilinių pareigūnų piktnaudžiavimo atliko ir JT atstovybė KDR, išsiuntusi dalį kariškių namo.

Pasak J.M.Gueno, pažeidimai sugriovė vietinių gyventojų pasitikėjimą JT misija. "JT taisyklės yra visiškai aiškios, - teigė organizacijos generalinio sekretoriaus pavaduotojas. - Bet kokie seksualiniai santykiai su 18 metų neturinčiais asmenimis prieštarauja JT taisyklėms, todėl tą nustačius reikia bausti".

JT turi teisę bausti savo civilinį personalą, tačiau ne taikdarius. Pastaruosius organizacija tegali išsiųsti ir paraginti, kad jie būtų patraukti atsakomybėn tėvynėje.

Tyrimas, susijęs su pažeidimais KDR, vienoje šalyje paskatino imtis veiksmų prieš du kareivius. Be to, dėl tyrimo Prancūzijoje buvo įkalintas vienas civilinis JT pareigūnas.

JT ieško būdų stebėti, ar nacionalinės vyriausybės iš tikrųjų imasi veiksmų prieš kareivius, parsiųstus į tėvynę dėl netinkamo elgesio.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.