aA
Ukraina priklauso Vakarų Europai ir jai yra labai reikalinga, teigia derybose dėl politinio sureguliavimo šioje šalyje tarpininkavęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus. "Lietuva buvo išsakiusi savo aiškią poziciją, kad Ukraina priklauso ir reikalinga Vakarų Europai", - penktadienį interviu "Žinių radijui" sakė V.Adamkus.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© ELTA
Jo teigimu, iki pastarosios politinės krizės Ukrainos vaidmuo Europoje "nebuvo tinkamai įvertintas".

V.Adamkaus teigimu, vadinamoji "oranžinė revoliucija" Ukrainoje atkreipė dėmesį į potencialų ES vaidmenį regione, o teigiamų rezultatų davęs Lietuvos ir Lenkijos tarpininkavimas politinėje krizėje dar labiau sustiprino ES reikšmę regione.

"Tuo pačiu tai - paskatinimas pačiai Ukrainai, naujai demokratinei santvarkai, kurią pripažino patys ukrainiečiai rinkimų rezultatais, tikriausiai tai turės irgi tam tikrų prošvaisčių bendros Europos kūrime ir paskatins Ukrainą eiti demokratiniu keliu", - sakė V.Adamkus.

Lietuvos prezidentas pastebėjo, kad prieš kelerius metus Ukrainos politiniai pareiškimai apie ketinimus pasirinkti kelią į Vakarų demokratines struktūras "nebuvo tinkamai įvertinti, sakyčiau vienais kitais atvejais, net ir neigiamai pasisakyta".

"Ir aš manau, kad Lietuvos vaidmuo vadinamoje "oranžinėje revoliucijoje" buvo pripažintas ne dėl to, kad Lietuva kažkur netoli Ukrainos, bet todėl, kad Lietuva tuo metu įvairiose tarptautinėse konferencijose buvo išreiškusi labai aiškią poziciją, jog Ukraina svarbi ES, kad Ukraina nori dalyvauti Vakarų demokratijoje ir pakreipti savo ateitį ta kryptimi", - sakė V.Adamkus.

Ukrainos prezidento Leonido Kučmos kvietimu praėjusių metų pabaigoje Kijeve su tarpininkavimo misija kelis kartus lankėsi Lenkijos ir Lietuvos prezidentai, kurie kartu su Europos Sąjungos diplomatijos vadovu Javieru Solana dalyvavo opozicijos lyderio Viktoro Juščenko ir Ukrainos premjero Viktoro Janukovičiaus derybose dėl taikaus krizės, kilusios po suklastotų prezidento rinkimų, sureguliavimo.

Po derybų Ukrainoje nuspręsta pakartoti balsavimą antrajame prezidento rinkimų ture, kurį gruodžio 26 dieną įtikinama pergale laimėjo už tampresnius ryšius su Europos Sąjunga pasisakantis V.Juščenko.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.