aA
Jei ne tragiška klaida, kurią padarė Maldyvų gynybos ministerijos telefonistas, nesupratęs gauto pranešimo prasmės ir rašte ministrui parašęs: "Po dviejų valandų atvyksta ponas T. Sunamis", salyne tikriausiai apskritai nebūtų buvę cunamio, nusiaubusio Pietryčių Azijos šalis, aukų.
Cunamis pakeitė Pietryčių Azijos šalių kraštovaizdį
Indonezijos Ačeho provincija bene labiausiai nukentėjo nuo cunamio
© AFP/Scanpix
Istorija primena makabrišką pokštą, bet tai - tiesa. Apie ją praneša Maldyvų interneto leidinys "Dhivehi Obserwer News".

Gruodžio 26 d., po žemės drebėjimo prie Sumatros, iš specialaus centro Honolule, kuris stebi vandenyno būklę ir cunamio bangas, buvo mėginama perduoti įspėjimą tarptautinio oro uosto Maldyvų sostinėje Malėje darbuotojams, bet niekas neatsiliepė į skambutį.

Po to buvo paskambinta Maldyvų prezidentui Maumoonui Gayoomui, bet autoatsakiklis pranešė, kad šiuo metu valstybės vadovas atostogauja. Galiausiai budėtojui iš Honolulo pavyko perduoti budinčiam puskarininkiui Maldyvų gynybos ministerijoje pranešimą ministrui: "Po dviejų valandų Maldyvus pasieks cunamis". Ne itin plataus akiračio budėtojas bloknote užsirašė: "Po dviejų valandų pas mus atvyks ponas T. Sunamis".

Ministro Ismailo Shafeeu tuo metu nebuvo, bet grįžęs jis iškart nusiuntė į oro uostą delegaciją, kad ši deramai sutiktų poną T.Sunamį. Maldyvuose cunamio aukų buvo palyginti nedaug - žuvo 83 žmonės. Bet jei ne apmaudus nesusipratimas, aukų apskritai galėjo nebūti.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.