aA
Rusijos krikščionys ortodoksai švenčia Kalėdas - antrąją pagal svarbą po Velykų religinę šventę, rašoma BBC naujienų tinklalapyje. Maskvos ir visos Rusios patriarchas Aleksijus II naktį į sausio 7-ąją vadovavo Kalėdų pamaldoms Kristaus Išganytojo šventovėje Maskvoje.
Aleksijus II
© EPA-ELTA
Kalėdų sveikinime Rusų Ortodoksų Bažnyčios vadovas pabrėžė, kad "Kristaus Išganytojo atėjimas į pasaulį iš esmės pakeitė žmonių gyvenimą ir pačią mūsų prigimtį". Jis paragino nepamiršti šios dovanos "kasdienio gyvenimo su visais reikalais ir rūpesčiais šurmulyje".

Iš praėjusių metų įvykių patriarchas išskyrė tai, kad į Rusiją sugrįžo stebuklingos Tichvino Dievo Motinos ikona iš JAV ir itin gerbiama Kazanės Dievo Motinos ikonos kopija, kurią perdavė Romos popiežius Jonas Paulius II.

Aleksijus II taip pat priminė tai, kad iš Jeruzalės buvo perkeltos garbingosios šventosios kunigaikštienės Jelizavetos ir vienuolės Varvaros relikvijos. Šis įvykis, pasak jo, "buvo pirmasis bendras Maskvos patriarchato ir Rusų Bažnyčios Užsienyje darbas, svarbi susiskirstymų įveikimo kelio gairė".

Šventinėse pamaldose Kristaus Išganytojo šventovėje dalyvavo Rusijos vyriausybės vadovas Michailas Fradkovas, Rusijos parlamento abejų rūmų pirmininkai Sergejus Mironovas ir Borisas Gryzlovas, gynybos ministras Sergejus Ivanovas, taip pat Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Lytvynas.

Aleksijus II palinkėjo Ukrainos parlamento pirmininkui, "kad taika ir santarvės įsivyrautų žmonių širdyse visoje Ukrainoje". Sausio 7-osios vakarą patriarchas vadovaus dar vienoms pamaldoms Kristaus Išganytojo šventovėje.

Sausio 8 dieną, Dievo Motinos garbei patriarchas aukos mišias Maskvos Uspenijės sobore. Kalėdas Kristaus Išganytojo šventovėje penktadienio naktį sutiks maždaug penki tūkstančiai tikinčiųjų.

Romos popiežius Jonas Paulius II ketvirtadienį pasveikino Rytų apeigų krikščionis su Kalėdomis pagal Julijaus kalendorių.

Popiežius taip pat meldėsi už vaikus, žuvusius per neseniai Azijos šalis nuniokojusį cunamį, per karus, teroro aktus, nuo bado ir ligų visame pasaulyje.

Drauge su Rusų Ortodoksų Bažnyčia Kalėdas švenčia Gruzijos, Jeruzalės ir Serbų Ortodoksų Bažnyčios, taip pat Atono vienuolynai, gyvenantys pagal Julijaus kalendorių.

Kitos 11 Rytų Bažnyčios jau atšventė Kristaus Gimimo šventę, kaip ir katalikai, naktį iš gruodžio 24-osios į 25-ąją. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį taip pat pasveikino Rytų apeigų krikščionis Kalėdų proga.

Rusijos lyderis pagal susiklosčiusią pastaraisiais metais tradiciją sutiko Kalėdas netoli sostinės - Dievo Motinos cerkvėje, esančioje Tverės srities Gorodnios kaime, už 150 kilometrų nuo Maskvos.

Cerkvės vyresnysis šventikas, protojerėjas Aleksejus čia laikė Kalėdų pamaldas, choras giedojo šventinius himnus. Iš karto po Kalėdų sausio 8-7 dienomis bus atkalėdis, kuris truks iki Trijų Karalių.

Pagal tradiciją Rytų apeigų krikščionys šiomis dienomis lanko šventąsias vietas, aukoja vargšams, lanko ligonius, dovanoja vieni kitiems dovanas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.