aA
Izraelio policija penktadienį buvo trumpam sulaikiusi kandidatą į Palestinos savivaldos prezidentus Mustafą Barghouthi, kai jis mėgino be leidimo patekti į musulmonams ir žydams šventą Jeruzalės Al Aksos kompleksą. Izraelio policijos atstovas sakė, kad M.Barghouthi pažeidė susitarimą - politikas turėjo leidimą dalyvauti konferencijoje Jeruzalėje, tačiau negalėjo lankytis vienoje švenčiausių musulmonams Al Aksos mečetėje.
Žydų naujakuriai
Žydų naujakuriai
© EPA-ELTA
Tai buvo jau antras kartas per dešimt dienų, kai policija sulaikė M.Barghouthi, dalyvaujantį savo rinkimų kampanijos renginiuose Rytų Jeruzalėje.

"Aš vykstu į mečetę melstis, o jūs mane suimate. Jūs sulaikote kandidatą į prezidentus, kuris turi leidimą lankytis Jeruzalėje", - sakė M.Barghouthi, kai buvo suimtas prie įėjimo į sienų apsuptą Jeruzalės senamiestį.

Netrukus jis buvo paleistas ir grįžo į Vakarų Krantą.

Kaip rodo nuomonių apklausos, nepriklausomu kandidatu sekmadienį rengiamuose prezidento rinkimuose pasiskelbęs M.Barghuti yra pagrindinis Palestiniečių išsivadavimo organizacijos pirmininko Mahmudo Abbaso varžovas. Rinkimuose dalyvauja septyni kandidatai.

Per anksčiau rytų Jeruzalėje surengtą spaudos konferenciją M.Barghuti paskelbė apie savo ketinimus sudalyvauti penktadienio pamaldose mečetėje, kuri yra trečia pagal svarbą islamo šventovė pasaulyje bei palestiniečių kovos už nepriklausomybę simbolis.

"Jam neleidžiama lankytis Al Aksoje ir jis tai žino. Al Aksa yra maldos, o ne propagandos vieta", - teigė Izraelio policijos atstovas.

Palestinietis berniukas su automatu
© AFP/Scanpix

M.Abbasas taip pat svarstė galimybę dalyvauti pamaldose mečetėje, esančioje Rytų Jeruzalėje, kurioje jis pažadėjo įsteigti būsimos nepriklausomos Palestinos valstybės sostinę. Tačiau saugumo sumetimais jis pakeitė savo planus ir penktadienio pamaldose dalyvavo Vakarų Kranto Ramalos mieste, kuris laikomas neoficialia dabartine palestiniečių sostine.

Izraelio pareigūnai anksčiau leido suprasti, jog leistų M.Abbasui dalyvauti pamaldose nepaisant griežtų mieste taikomų palestiniečių rinkimų kampanijos apribojimų. Jeruzalę Izraelis laiko nedaloma ir neginčijama žydų valstybės sostine.

Abbasas rinkimų kampaniją baigė taikiomis gaidomis

Izraelis, Gazos ruožas
© Sipa Press/Scanpix

Palestiniečių prezidento rinkimų favoritas Mahmudas Abbasas ketvirtadienį, priešpaskutinę rinkimų kampanijos dieną, pakartojo savo raginimus palestiniečiams siekti taikos. Izraelis tuo metu paskelbė, jog neleis balsuoti jo kalėjimuose esantiems palestiniečiams, o naujakuriai grasino sužlugdyti rinkimus Rytų Jeruzalėje.

Iki balsavimo likus vos dviem dienoms, Palestiniečių išsivadavimo organizacijos (PIO) vadovas apsilankė Vakarų Krante esančioje kovotojų citadelėje Nabuluje, kur pakartojo savo raginimą nutraukti ginkluotą kovą ir rengtis taikos deryboms.

"Mes remiame intifadą, tačiau mes nepritariame tam, jog per intifadą būtų naudojami ginklai", - sakė jis beveik 5 tūkst. žmonių, susirinkusių į Nadžafo universitetą.

Ketvirtadienį Izraelio dienraštyje "Maariv" paskelbtame interviu M.Abbasas optimistiškai įvertino ateities perspektyvas, jei jis laimėtų rinkimus.

Nors Izraelis nekantrauja sulaukti naujo palestiniečių lyderio, siekiant atnaujinti taikos procesą, M.Abbasas, laikomas rinkimų favoritu, per kampaniją nuvylė daugelį izraeliečių savo pasisakymais. Po vieno puolimo šiauriniame Gazos Ruožo rajone jis užsipuolė Izraelį ir išvadino jį "sionistiniu priešu".

Izraelio dienraščio "Yediot Aharonot" penktadienį paskelbtame interviu M.Abbasas nesuteikė didelės reikšmės savo išsišokimui, teigdamas, kad "kartais sunku suvaldyti savo žodžius" tragedijos metu.

M.Abbasas laikraščiui taip pat sakė, kad norėtų kiek įmanoma greičiau atnaujinti taikos derybas su Izraeliu, kurios įstrigo 2003 metų rugsėjį, kai jis pasitraukė iš ministro pirmininko posto.

Palestinietis berniukas stovi prie savo šeimos namų griuvėsių.
© Reuters/Scanpix

"Mes nepamiršime savo kalinių", - jis pareiškė Nabuluje ir sulaukė garsių auditorijos plojimų. Nabulus yra vienas iš ketverius metus trunkančios intifados "karščiausių taškų", jame tvirtas pozicijas turi su "Fatah" siejamos "Al Aksos kankinių brigadų" kovotojai.

Tuo tarpu Izraelio Aukščiausiasis Teismas atmetė apeliaciją, jog maždaug 8 tūkst. Izraelio kalėjimuose esančių palestiniečių būtų leista rinkti velionio palestiniečių lyderio Yassero Arafato įpėdinį. Apeliaciją pateikęs Palestiniečių kalinių reikalų ministras pareiškė, kad sprendimas yra "neteisėtas".

Per rinkimus laukiama neramumų

Naujasis palestiniečių lyderis Mahmoudas Abbasas
© EPA-ELTA

Nors mažai kas abejoja, kad balsavimas baigis M.Abbaso pergale, antruosius istorijoje palestiniečių prezidento rinkimus temdo besitęsiantis smurtas ir įtampa Izraelio politiniame gyvenime.

Izraelis yra pareiškęs, jog stengsis užtikrinti, kad rinkimai būtų laisvi ir sąžiningi, patraukdamas savo pajėgas toliau nuo palestiniečių gyvenamųjų centrų, tačiau tai žada daryti tik 72 valandas per ir po sekmadienio balsavimo.

Vienas svarbiausių tarptautinių stebėtojų, buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris turėtų pateikti pirminį rinkimų sąžiningumo vertinimą per penktadienio popietę rengiamą spaudos konferenciją.

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Javier Solana palestiniečių rinkimus stebės Ramaloje, išvykęs į penkių dienų kelionę į Artimuosius Rytus, kurią užbaigs Izraelyje.

Balsavimas sekmadienį vyks 11 rinkimų apygardų Vakarų Krante, įskaitant Rytų Jeruzalę, bei penkiose apygardose Gazos Ruože. Iš viso įrengta 1 074 balsavimo punktų, kurie aprūpinti 2,8 tūkst. balsadėžių.

Rinkimus turėtų stebėti 800 užsienio bei beveik 20 tūkst. vietos atstovų.

Mustafa Barghuti
© AFP/Scanpix

Radikalūs dešinieji žydų aktyvistai pažadėjo sukliudyti balsavimui okupuotoje Rytų Jeruzalėje, blokuodami pašto skyrius, kurie sekmadienį turėtų virsti balsavimo punktais.

Naujakurius palaikančio judėjimo sabotažas gali paveikti tik nedidelį skaičių Rytų Jeruzalės palestiniečių, nes dauguma jų ketina balsuoti priemiesčiuose, kurie patenka į Vakarų Kranto administracinę jurisdikciją.

Palestiniečių kovotojų grupuotė "Hamas", sekmadienio rinkimuose neiškėlusi savo kandidato, paragino šalininkus boikotuoti balsavimą. Ji užsipuolė M.Abbasą už raketų atakų pasmerkimą ir pareiškė, kad šis vienas iš "Fatah" įkūrėjų "smogus pasipriešinimui iš nugaros".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.