aA
Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Užsienio kalbų centre savo sugebėjimus turėtų demonstruoti ne studentai, o norintieji tokiais tapti. Abiturientai pasitikrinti anglų, vokiečių ir prancūzų kalbų žinias bei dalyvauti interaktyviose anglų kalbos paskaitose galėjo visą šią savaitę. Tačiau trečiadienį paskirtu laiku nepasirodė nė vienas “vokietis” ir “prancūzas”. Šios paskaitos - universiteto atvirų durų dienų dalis.
Kauniečiams neaktualu

Pirmieji savo žinias galėjo įvertinti vokiečių kalbos besimokantys dvyliktokai. Tačiau trečiadienį dešimtą ryto prie Užsienio kalbų centro kompiuterizuotos auditorijos nestoviniavo nė vienas abiturientas. Jos duris varstė tik užsiėmimui besirengiančios dėstytojos.

“Kauniečiams gal tai neaktualu. Kiek žinau, prancūzų, kaip pirmosios užsienio kalbos, mokomasi tik Utenoje, Alytuje”, - kalbėjo Užsienio kalbų centro lektorė, atsakinga už kompiuterizuotą mokymo auditoriją Beata Miniotienė.

Pasak jos, abiturientų labai daug turėtų ateiti penktadienį, kai bus testuojami ketinantieji laikyti anglų kalbos abitūros egzaminą.

Susigundė ir studentas

Vienintelė abiturientė, tą dieną panorusi atlikti testą, tačiau ne vokiečių ar prancūzų, o anglų, buvo Panevėžio 5-osios vidurinės dvyliktokė. “Ji atvažiavo iš toli, todėl testą atlikti leidome. Merginai sekėsi labai gerai. Pasirodo, anglų kalbos ji mokosi sustiprintai nuo antros klasės. Kalbėjimo užduotims mokykloje mažiau skiriama dėmesio, todėl ir testo balas mažesnis, o teksto supratimo, gramatikos užduočių rezultatas - maksimalus”, - rodė B.Miniotienė.

Be panevėžietės, savo žinias išbandyti užvakar susigundė vienas studentas, keli VDU darbuotojai. Pasak B.Miniotienės, valandos trukmės testą jie taip pat įveikė gerai. Teste - keliasdešimt klausimų, į kuriuos reikia atsakyti perskaičius, išklausius tam tikrų tekstų dalis. Neapsieita ir be gramatikos žinių, žodžių reikšmių patikrinimo. Dalis užsiėmimo skiriama klaidoms analizuoti.

Nesitikėjo gerų rezultatų

Vakar toje pačioje 30 vietų kompiuterizuotoje užsienio kalbų mokymo auditorijoje vyko interaktyvios anglų kalbos pamokos. Į pirmąją atvyko penkios abiturientės. “Aušros” gimnazijos abiturientė Laura ir VDU “Rasos” gimnazijos abiturientė Indrė teigė, jog įdomu, kaip jų žinias įvertins universiteto dėstytojų siūloma programa. “Po to palyginsime su pažymiais, kuriuos gauname gimazijoje”, - kalbėjo kaunietės.

Jos teigė nesitikinčios gerų rezultatų, čia atėjo neraginamos mokytojų. “Neprašė parodyti balų, jos net nežino, kad čia esame”, - sakė gimnazistės ir teigė, jog galutiniam semestro pažymiui testo rezultatai įtakos neturės.

“Jūsų gimnazijos mokinės mes laukiame ir rytoj! Jums paskirtas atskiras laikas. Niekas mokykloje to nesakė?” - draugiškai pasidomėjo B.Miniotienė. Indrė per atostogas nebuvo užsukusi į gimnaziją, todėl nemačiusi ir skelbimų.

Įrašinėjo pamoką

Naudodamosi pusę milijono litų kainavusia programine įranga moksleivės, vykdydamos užduotis, įrašinėjo savo balsą, po to savęs klausėsi, lygino tarimą su autentišku įrašu.

Užsienio kalbų centro lektorė Virginija Tuomaitė pamoką vedė kalbėdama į mikrofoną, pritvirtintą prie ausinių. Administratoriaus kompiuterio ekrane ji pamokos dalyvius suskirstė į grupeles ir įjungė įrašinėjimo programą. Tema - kaip studiuojant užsienyje pasirinkti gyvenamąja vietą. Abiturientės dialogą pradėjo labai nedrąsiai.

Ši auditorija įrengta tik prieš kelis mėnesius. Joje diegta “SANAKO Lab 300” auditorijos ir resursų valdymo sistema su skaitmeninio multimedijos įrašymo galimybėmis. Šios kalbų laboratorijos garsėja itin aukšta garso kokybe bei patvarumu. SANAKO siūlomus sprendimus naudoja daugiau kaip 16 tūkstančių mokymo įstaigų 90 pasaulio šalių.

Visiems VDU studentams privaloma pasiekti mažiausiai 4 anglų kalbos lygius. Už papildomą mokestį jie gali rinktis iš 14 kitų Užsienio kalbų centre dėstomų kalbų.