aA
Didžiosios Britanijos policijos vyresnysis pareigūnas Kevinas Williamas Pittas, beveik prieš trejus metus nusišlapinęs prie Lietuvos Prezidentūros sienos ir dėl kilusio skandalo atsistatydinęs iš savo posto, bylinėsis dėl jam paskirtos baudos už šį poelgį.
Prezidentūra britai WC
© DELFI
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas trečiadienį patenkino K.W.Pitto prašymą, kad jam būtų leista skųsti dar 2002-siais Vilniaus miesto 3-ojo apylinkės teismo priimtą sprendimą.

Šiuo sprendimu už viešosios tvarkos pažeidimą ir savo veiksmais parodytą nepagarbą visuomenei teismas policininkui skyrė 200 litų baudą. Tada nubaustas britas baudos neskundė.

K.W. Pittas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui rašė, kad dėl tam tikrų priežasčių negalėjo laiku negalėjo paduoti skundo. Teismas nusprendė užsieniečio prašymą patenkinti.

"Dabar ta byla yra raštinėje ir eilės tvarka bus nagrinėjama", - BNS sakė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo atstovė spaudai Marija Račickaitė.

Du britų policininkus 2002-ųjų vasarį sulaikė Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnai, įtarę, kad jie šlapinasi ant Prezidentūros pastato sienos.

Neblaivūs Didžiosios Britanijos piliečiai, Bilingemo miesto policijos pareigūnai Kerry Andersonas, tuomet 43-ejų, ir K.W.Pittas, tuomet 51-erių, buvo sulaikyti Daukanto aikštėje priešais Prezidentūrą.

Juos pastebėjo Prezidentūros pastatą saugantys VAD pareigūnai. Britai buvo užtikti netoli Prezidentūros priimamojo durų. Kol pareigūnai pribėgo, vienas vyriškis buvo spėjęs atlikti savo reikalą, kitas dar tik ruošėsi.

K.Andersonui Vilniaus policija jokių kaltinimų viešosios tvarkos pažeidimu nepateikė, administracinėje byloje jis buvo apklaustas liudytoju. Tuo tarpu K.W.Pittas teigė, kad incidento metu jis vilkėjo ilgą paltą, jo rankos visą laiką buvo kišenėse.

"Nebuvau ištraukęs rankų, kad galėčiau užsiimti kokiais nors veiksmais. Buvau atsirėmęs į sieną, nes man buvo silpna ", - tada teismui aiškino Britanijos pareigūnas.

Prie Prezidentūros sulaikyti vyriškiai VAD pareigūnams vyriškiai pateikė policijos pažymėjimus, išduotus Didžiojoje Britanijoje. Iš tarnybinių dokumentų paaiškėjo, kad abu britai dirba policijoje.

Tąkart iškviesti sostinės policijos patruliai nuvežė Didžiosios Britanijos pareigūnus į Vilniaus miesto 3-ąjį policijos komisariatą.

Pasak pranešimo, K.Andersono organizme buvo rasta 1,48 promilės alkoholio, o K.W.Pitto - 1,17 promilės alkoholio.

Policijos teigimu, nors sulaikomi anglai nesipriešino, policijos būstinėje jie elgėsi įžūliai, nesutiko su pateiktais kaltinimais.

Klyvlendo grafystės policijos pareigūnai buvo apklausiami dalyvaujant Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) vertėjai, tačiau apklausos protokolų sulaikytieji nepasirašė, motyvuodami tuo, kad tekstas jiems buvo išverstas tik žodžiu.

Po apklausos Didžiosios Britanijos piliečiams 3-ojo policijos komisariato pareigūnai iškvietė taksi, kad jie nuvažiuotų į viešbutį, kur šie buvo apsistoję. Tačiau maždaug po 20 minučių britai grįžo ir apkaltino juos sulaikiusius ir apklaususius pareigūnus, kad komisariate dingo jų turėti 170 litų.

Anot policijos atstovų, kolegos iš Britanijos grasino 3-ojo komisariato darbuotojams, kad bus atleisti iš darbo, gyrėsi pažintimis Lietuvos Specialiųjų tyrimų tarnyboje.

K.W.Pittas ir K.Andersonas į Lietuvą buvo atvykę kaip ekspertai, kuriuos delegavo PHARE projektą "Nacionalinės kovos su korupcija programos peržiūra ir įgyvendinimas, sektorių antikorupcinių strategijų ir veiksmų planų parengimas ir įgyvendinimas" laimėjęs Didžiosios Britanijos konsorciumas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.