aA
Kviesdama Lietuvos vadovą į Maskvą paminėti pergalės prieš nacistinę Vokietiją 60-ųjų metinių, Rusija ruošia pažeminimą Lietuvai, teigia europarlamentaras Vytautas Landsbergis.
V.Landsbergis nerimauja dėl Rusijos keliamos grėsmės - karikatūra
V.Landsbergis nerimauja dėl Rusijos keliamos grėsmės - karikatūra
© DELFI
Ketvirtadienį išplatintame pareiškime konservatorius V.Landsbergis reaguoja į pastarosiomis savaitėmis Lietuvoje vykstančią diskusiją, ar prezidentui Valdui Adamkui derėtų priimti Rusijos vadovo Vladimiro Putino kvietimą gegužės 9 atvykti į Maskvoje rengiamą pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare 60-mečio minėjimą.

Prezidentas šiuo klausimu dar neapsisprendė ir teigia, jog jo sprendimas bus pagrįstas Lietuvos interesais.

Tiek V.Adamkus, tiek kiti Lietuvos vadovybės nariai nesyk pareiškė, jog Lietuvos išvadavimas nuo nacių 1945-siais metais reiškė kitos, beveik pusšimtį metų trukusios sovietų okupacijos pradžią.

V.Landsbergio teigimu, "Rusija, deja, vis dar nepajėgi kritiškai pažvelgti į savo sovietinę praeitį su visais nusikaltimais prieš žmones ir tautas".

"Lietuvos intelektualų tarpe jau pasigirdo pagrįstų perspėjimų, kad šių dienų (bei praeities) Rusija nori artėjančią gegužės 9-ąją gauti ir Stalino-Hitlerio sąmokslo, ir visų grobikiškų SSRS karų pateisinimą. Lenkijos ir Suomijos užpuolimas, Baltijos šalių užgrobimas ir niokojimas - viskas buvę ne taip blogai, o karą pradėję tik vokiečiai", - rašo V.Landsbergis.

"Nejau rimtai tikimės, atsikviesim kokį politikos veikėją kerziniais batais prie Sausio 13-osios gynėjų ir Medininkų pareigūnų kapų ir paprašysim: pripažink, kad jie iš tikrųjų nužudyti?", - retoriškai klausia V.Landsbergis, pabrėždamas, jog Rusijoje jau nebeprisimenama 1991-1992 metais tuometinių Lietuvos ir Rusijos vadovų pasirašytų dokumentų, kuriuose Rusija neigiamai vertina 1939 metų Molotovo-Ribbentropo pakto pasekmes.

"Dabar iš mūsų tikrai kaip ir juokiasi: prasimanėt kažkokias nebūtas kančias ir netektis, bet juk patys netrukus nusilenksit ir pripažinsit, kad mes - Rusija buvom teisūs! Lietuva šiuo metu rengiama kaip tik tokiam pažeminimui. Bet jai pačiai to visai nereikia", - rašo V.Landsbergis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.