aA
Į Vilnių pro Aušros vartus ketvirtadienį įžengs Trys karaliai, atvykę miestelėnus pasveikinti su gera žinia apie Jėzaus gimimą bei nunešti dovanų prie Katedros aikštėje įrengtos prakartėlės.
Trys Karaliai
Trys Karaliai
© ELTA
Nuo Aušros vartų iki Katedros aikštės Tris karalius - Kasparą, Merkelį ir Baltazarą - vaizduojančias maždaug 3 metrų aukščio figūras lydės piemenys, karvės, o teatralizuotų eitynių priešakyje žygiuos angelas.

Kaip BNS pasakojo šį renginį organizuojančio Senamiesčio teatro direktorius Valdas Pranulis, šiemet iškilmingose eitynėse dalyvaus dar vienas personažas - graikų mitologijoje minimas sparnuotas mūzų žirgas Pegasas.

"Nusprendėme, kad Tris karalius lydėtų ir kūrybos bei fantazijos simbolis", - sprendimą į eitynes įtraukti ir graikų mitologijos personažą aiškino V.Pranulis. Beje, šiemet pirmą kartą Tris karaliai žygiuos skambant kalėdinėms giesmėms.

Eitynės baigsis Katedros aikštėje, kur šalia prakartėlės bus parodytas bibliniu siužetu, pasakojančiu apie Kristaus gimimą, paremtas spektaklis "Betliejus".

Trijų karalių šventė skirta prisiminti Naujajame Testamente aprašytam įvykiui, kai iš Rytų šalies į Jeruzalę, stebuklingos žvaigždės vedami, atkeliavo trys išminčiai. Jie klausinėjo Erodą, kur yra ką tik gimęs žydų karalius ir pagaliau rado kūdikį su motina Marija, jį pagarbino ir atidavė atneštąsias dovanas - aukso, smilkalų, miros.

Liaudies sąmonėje Evangelijos išminčiai astrologai virto karaliais. Legenda sako, kad jų vardai buvę Kasparas, Merkelis ir Baltazaras.

Dėl to laikomasi papročio šios šventės metu bažnyčioje pašventinta kreida užrašyti ant namų durų - K+M+B. Tikima, kad užrašius šias raides, namai bus apsaugoti nuo piktųjų dvasių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.