aA
Ginkluota buvusių Peru kariškių grupuotė, prieš keturias dienas šalies pietuose užėmusį dalį kalnų miesto ir policijos nuovadą ir reikalavusi prezidento atsistatydinimo, antradienį išlaisvino įkaitus ir pasidavė.
Pistoletas, pistoletai, ginklai
© Corbis/Scanpix
Radijo stoties RPP korespondentas Andahuailo mieste pranešė matęs, kaip sukilėliai išėjo iš nuovados ir įsėdo į autobusą pasiduoti vyriausybės komisijai. Dieną prieš buvo suimtas jų vadas.

Sukilime dalyvavo maždaug 200 žmonių, tačiau kol kas neaišku kiek jų įsėdo į autobusą.

Išlaisvinti įkaitai buvo išvežti kita transporto priemone. Vienas iš sukilėlių vadų sakė, kad grupuotė įkaitais laikė 19 žmonių, įskaitant 10 policininkų ir keturis armijos komandosus. Nepatvirtintais žiniasklaidos pranešimais, jų buvo 21.

Grupuotės vadas, buvęs lauko pajėgų majoras Antauras Humala buvo taikiai suimtas pirmadienio vakarą, kai vyriausybė per derybas dėl sukilėlių pasidavimo atmetė jo sąlygas.

A.Humala, teigęs, jog kovoja su prezidento Alejandro Toledo "sistemingos korupcijos ir sulaužytų pažadų" vyriausybe, buvo nuskraidintas į Limą, kur jam bus pateikti kriminaliniai kaltinimai.

Išlipęs iš lėktuvo, jis dėvėjo ne karinius, o civilinius drabužius, šypsojosi ir pasisveikinti iškėlė surakintas rankas. Jį lydintys policininkai iš karto privertė rankas nuleisti.

Į Limą buvo atgabenti ir per susirėmimus su grupuotę sekmadienį žuvusių keturių policininkų kūnai. Juo pasitikdamas A.Toledo paskelbė, jog sukilimui numalšinti surengta operacija "buvo palyginti sėminga", ir pažadėjo, jog sukilėliai nesulauks pasigailėjimo.

Per sukilimą, prasidėjusį auštant Naujųjų metų dienai, iš viso žuvo mažiausiai šeši žmonės. A.Humala žadėjo kovoti iki paskutinės kulkos, kol A.Toledo pasitrauks.

Peru prezidentas vėliau per televiziją sakė, kad policija suėmė daugiau kaip 100 žmonių, tarp jų 94 A.Humalos šalininkus. Taip pat buvo konfiskuota daugybė šautuvų ir kitų ginklų.

"Šie fašistuojantys teroristai bus griežtai nubausti. Mes nedvejosime panaudoti visą teisingumo jėgą", - sakė jis.

Tai jau yra antras maištas, kuriame dalyvauja A.Humala. Jis išgarsėjo, kai 2000 metais kartu su broliu Ollanta surengė sukilimą prieš prezidentą Albertą Fujimorį. Galiausiai jie pasidavė, kai A.Fujimoris buvo atstatydintas dėl kaltinimų korupcija. Jie buvo trumpam įkalinti, tačiau vėliau jiems suteikta malonė.

Daugelį Peru gyventojų pribloškė ir papiktino paskutinė A.Humalos avantiūra. Tačiau kartu sukilimas parodė, kad visuomenėje tvyro didelis nepasitenkinimas A.Toledo. Jis kaltinamas, jog neįvykdė pažadų sukurti daugiau darbo vietų ir pažaboti korupciją, į kurią įsivėlė net keliolika jo giminaičių, o postų neteko septyni ministrai.

Į kalnuose, už 900 km į pietryčius nuo sostinės Limos, įsikūrusį Andahuailą vyriausybė nusiuntė 1000 karių ir policininkų pastiprinimą, kuris praėjusią naktį apsupo nuovadą, o vyriausybė pagrasino ją šturmuoti.

A.Humalos grupuotę, įkvėpimo ieškojusią Inkų imperijos istorijoje, 19 amžiaus karų didvyrio bei 1968 metų perversme dalyvavusio generolo darbuose, sudaro kariuomenės ir policijos veteranai, praėjusiame dešimtmetyje kovoję Peru karuose su Ekvadoru ir kairiųjų sukilėliais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.