aA
Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Mohammedas el Baradei greičiausiai bus vienintelis kandidatas trečiajai kadencijai šiame poste. Kaip antradienį Vienoje patvirtino organizacijos atstovė, gruodžio 31-ąją pasibaigė kandidatų registravimo terminas, neatsirado nė vieno kito pretendento į šias pareigas.
Mohammedas ElBaradei
Mohammedas ElBaradei
© AFP/Scanpix
JAV vyriausybė dar gruodį atkakliai priešinosi Mohammedo el Baradei kandidatūrai. Vašingtono favoritu laikytas Australijos užsienio reikalų ministras Alexandras Downeris gruodžio viduryje apsisprendė nedalyvauti rinkimuose.

Vašingtonas neslėpė, kad Mohammedas el Baradei, kuris 1997 metais buvo išrinktas TATENA generaliniu direktoriumi, nepatiko Jungtinėms Valstijoms pirmiausia dėl elgesio su Iranu ir jo branduoliniais planais. Gruodžio viduryje sužinota, kad JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) klausėsi Mohammedo el Baradei pokalbių telefonu, kad rastų pateisinimą oficialiai JAV pozicijai.

Teoriškai Vašingtonas dar gali užkirsti kelią trečiajai Mohammedo el Baradei kadencijai, jei trečdalis TATENA gubernatorių tarybos narių iš 35 bus prieš jo perrinkimą. Tačiau savo kandidatūrą atsiėmus A.Downeriui, tai mažai tikėtina.

El Baradei pirmtakas švedas Hansas Blixas vadovavo TATENA iš viso 16 metų. Šio pirmtakas Sigvardas Eklundas išbuvo poste net 20 metų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.