aA
Aukščiausiasis Teismas nesuteikė vilčių 34 metų kauniečiui Juliui Charževskiui, nuteistam už Kauno verslininkų Nijolės ir Algirdo Paškauskų nužudymą. Antradienį šis teismas atmetė J. Charževskio kasacinį skundą, kuriuo buvo prašoma grąžinti bylą iš naujo nagrinėti Lietuvos apeliaciniame teisme. Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.
Teismas, teisėjas, sprendimas, nuosprendis, teisingumas
© Corbis/Scanpix
Tačiau advokatas Povilas Jegorovas sakė, kad J. Charževskio istorija tuo nebaigta - dėl esą pažeistų jo teisių dar bus rašomas skundas Europos žmogaus teisių teismui Strasbūre.

Vilniaus apygardos teismas 2002 metų birželio 2 dieną paskelbtu nuosprendžiu už Paškauskų žmogžudystę ir turto prievartavimą J. Charževskiui skyrė 16 metų, o jo bendrininkui, verslininkų sūnui Audriui Paškauskui - 14 metų laisvės atėmimo bausmes. 2004 metų gegužės 24 dieną Apeliacinis teismas atmetė J. Charževskio skundą ir paliko galioti nepakeistą apkaltinamąjį nuosprendį.

J. Charževskis tvirtina, kad nuosprendis jo atžvilgiu grindžiamas vien prieštaringais A. Paškausko parodymais, o neginčijamų jo kaltės įrodymų byloje nėra. Be to, pasak J. Charževskio advokato P. Jegorovo, priimant nuosprendį buvo padaryta daug įstatymų pažeidimų.

Bausmę J. Charževskis atlieka Pravieniškių 1-uosiuose pataisos namuose.

Ilgai tirta verslininkų Paškauskų žmogžudystė buvo įvykdyta 1998 metų pavasarį.

Pasak nuosprendžio, tuo metu nelegaliai įsigiję šaunamuosius ginklus, A. Paškauskas ir J. Charževskis pasijuto galintys greitai tapti turtingi ir įtakingi. Už pagalbą nužudant tėvus J. Charževskiui buvo pažadėtas baigiamas statyti viešbutis Karmėlavoje.

Bylos duomenimis, 47 metų Algirdas Paškauskas ir 42 metų Nijolė Paškauskienė buvo nužudyti tikintis užvaldyti jų turtą. 1998 metų gegužės 24-ąją Kauno pakraštyje sustabdęs tėvų automobilį, A. Paškauskas iš pistoleto TT į tėvą iš nugaros šovė du artimus šūvius - kulkos pataikė į kaklą ir galvą. Beveik tuo pat metu J. Charževskis dviem pistoleto "Makarov" šūviais į galvą nužudė garso kasetę keitusią N. Paškauskienę.

Švelnesnę bausmę A. Paškauskui Vilniaus apygardos teismas skyrė atsižvelgęs į tai, kad jis nuoširdžiai prisipažino ir davė patikimus parodymus. J. Charževskio parodymus teismas įvertino kaip nenuoseklius, kitusius parengtinio tardymo metu. Teismas konstatavo gavęs duomenų, kad iki suėmimo J. Charževskis palaikė ryšius su Kauno Žaliakalnio nusikalstamos grupuotės nariais, o jo tėvas Raimundas Charževskis per kitus asmenis bandė paveikti A. Paškauską, kad jis keistų parodymus J. Charževskio naudai.

Nužudytasis A. Paškauskas buvo bendrovės "Durpynų statyba" generalinis direktorius bei futbolo klubo "Ranga-Politechnika" prezidentas, o jo žmona N. Paškauskienė vadovavo bendrovei "Kauno ranga".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.