aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atėmė daugelį įgaliojimų iš svarbiausio savo patarėjo ekonomikos klausimais, kuris apkaltino Kremlių bandant nutildyti nepatenkintuosius ir šalies pilietinę visuomenę, rašo dienraštis "Wall Street Journal".
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Corbis/Scanpix
Pasak Kremliaus, Andrejus Ilarionovas, kuris praėjusią savaitę pareiškė, kad su cenzūra susijusios Kremliaus pastangos gali paskatinti masinius protestus, neteko įgaliojimų atstovauti Rusijai Didžiojo aštuoneto (G8) išsivysčiusių šalių susitikimuose. Šie įgaliojimai buvo perduoti kitam patarėjui - Igoriui Šuvalovui.

Kremlius nepaaiškino, kodėl įgaliojimai buvo perduoti kitam asmeniui.

"Wall Street Journal" primena, jog praėjusį mėnesį, kai Viktoras Juščenka laimėjo pakartotinius Ukrainos prezidento rinkimus, A. Ilarionovas pareiškė, kad V. Juščenkos pergalė turėtų padėti Rusijai atsisakyti "imperinio" požiūrio į Ukrainą ir kitas buvusias Sovietų Sąjungos respublikas.

Kremliuje, kur vis stiprėja buvusių KGB darbuotojų (šioje organizacijoje dirbo ir pats V. Putinas) įtaka, A. Ilarionovas tapo vienišu atskalūnu. Daugelio nuomone, būtent buvę KGB darbuotojai paskatino teisinį puolimą prieš naftos bendrovę "Yukos", kuri buvo sužlugdyta pretenzijomis dėl nesumokėtų mokesčių ir kriminaliniais kaltinimais jos savininkams.

Kremliaus surežisuotą ir praėjusį mėnesį įvykusį svarbiausio "Yukos" padalinio aukcioną A. Ilarionovas pavadino "metų afera" ir pareiškė, jog vyriausybės veiksmai "padarė šaliai milžinišką žalą".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.