aA
Norvegijos viceadmirolas Einaras Skorgenas, dalyvavęs povandeninio laivo "Kursk" gelbėjimo operacijoje Barenco jūroje, apkaltino Rusijos kariškius pateikiant neteisingą informaciją. Tai jis pranešė interviu Vokietijos savaitraščiui "Der Spiegel".
"Jeigu aš nebūčiau susisiekęs su Šiaurės laivyno vadu admirolu Viačeslavu Popovu, kurį gerai pažįstu, mūsų operaciją surengti būtų buvę gana sunku", sakė jis.

Atsakydamas į klausimą, kas iš tikrųjų ištiko povandeninį laivą, viceadmirolas pažymėjo: "Aišku, kad buvo du sprogimai".

Jo nuomone, Rusijos gynybos ministro Igorio Sergejevo pareiškimų , kad "Kursk" susidūrė su kitu laivu, "negalima rimtai vertinti". "Mes kruopščiai išnagrinėjome visus akustikų duomenis ir nesuradome jokių dažnių, būdingų susidūrimui. Remiantis tuo, ką gavo netoliese buvęs mūsų žvalgybos laivas, abiem atvejais, be abejo, buvo sprogimai. Bet iki šiol neaišku, kas sukėlė pirmąjį iš jų", pažymėjo jis.

Antrasis sprogimas, mano E. Skorgenas, buvo nepaprastai galingas, kur kas stipresnis už torpedų detonavimą. Jo nuomone, tai buvo vandenilio sprogimas.

"Kursk" galėjo nuskęsti dėl torpedos sprogimo

JAV povandeniniame laive įrašytos akustinės juostos patvirtino hipotezę, kad Rusijos povandeninis laivas "Kursk" nuskendo dėl per klaidą įvykusio torpedos sprogimo. Tai sako Amerikos pareigūnai, kuriuos antradienį cituoja laikraštis "The New York Times".

Šias juostas Barenco jūroje įrašė JAV povandeninis laivas "Memphis". Tiek jose, tiek kituose įrašuose yra užfiksuoti du sprogimai, dėl kurių, kaip manoma, nuskendo "Kursk". Per šią rugpjūčio 12 dieną įvykusią avariją žuvo visi 118 jame buvusių žmonių.

Šie įrašai geriausiai pagrindžia JAV pateiktą torpedos sprogimo hipotezę, rašo laikraštis, remdamasis aukštais žvalgybos pareigūnais bei Laivyno karininkais.

JAV pareigūnų manymu, avariją sukėlė raketos varoma torpeda. Manoma, kad užtaisant arba paleidžiant, ji užsikirto ir sprogo jos variklis arba kuras. Po 2 min. 15 sekundžių įvyko galingas torpedos kovinės galvutės sprogimas, po kurio povandeninio laivo priekyje liko skylė. Tuo metu galėjo žūti dauguma, jeigu ne visa laivo įgula, mano laikraštis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.