aA
Vienas perkamiausių Lietuvos rašytojų Giedrius Rekešius, žinomas Edvino Kalėdos slapyvardžiu, kreipėsi į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre dėl moralinės žalos atlyginimo.
Anot dienraščio "Respublika", romanų apie kalėjimo gyvenimą autorius pageidauja, kad jam būtų kompensuoti moraliniai nuostoliai, kuriuos jis teigia patyręs, kai žurnalas "Ekstra" be jo sutikimo atskleidė jo tikrąją pavardę bei išspausdino jo nuotrauką.

Anot rašytojo advokato Jono Leikausko, G. Rekešius viešai nesifotografavo, savo pavardės neskelbė , o pagal Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatas kiekvienas žmogus turi teisę į privataus gyvenimo neliečiamumą.

Žurnalas taip pat parašė, jog rašytojas anksčiau buvo du kartus teistas. Rašytojo advokatas to neneigė, tačiau sakė, jog pagal tarptautines teisės normas, atlikus bausmę ir praėjus tam tikram laikui, teistumas išnyksta, todėl tuo metu, kai žurnale pasirodė rašinys, rašytojo jau nebuvo galima laikyti teistu.

Šiuo metu Amerikoje gyvenantis rašytojas G. Rekešius su "Ekstros" žurnalu bylinėjasi jau kurį laiką. Žurnalas buvo įpareigotas sumokėti 4 tūkst. litų kompensaciją už moralinę žalą, tačiau Aukščiausiasis Teismas šį sprendimą panaikino, motyvuodamas tuo, kad rašytojas yra viešas asmuo.

Rašytojo advokatas teigia, kad valstybė turi užtikrinti žmogaus teisę skelbti kokią nori pavardę ar pseudonimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.