aA
Europos Sąjungos (ES) plėtra reikalauja reformų, kurios tebėra neįgyvendintos. Tai pirmadienį pareiškė Vokietijos UR ministras Joschka Fischeris (Joška Fišeris), surengęs vienos dienos vizitą į Slovakijos sostinę Bratislavą.
Pasak jo, Slovakija yra teisingame kelyje į ES narystę. Tačiau J. Fischeris nesutiko patikslinti, kada galėtų priimti naujas nares.

"Būtų beprasmiška nurodyti kokias nors įsivaizduojamas datas, tačiau svarbu įvertinti pažangą, kurią šalys kandidatės padarė pastaraisiais metais", sakė ministras per spaudos konferenciją.

Pasak jo, svarbu tai, kad ES pirmiausia nori baigti reformas iki 2003 metų, kad po to galėtų priimti naujas šalis. Ministro manymu, ES narių skaičius turėtų išaugti iki 21 arba 22. Tačiau taip padidėjęs, šis blokas turi likti pajėgus imtis kolektyvinių veiksmų, o tai jau dabartinėje 15-os šalių sąjungoje yra nelengva, sakė J. Fischeris.

Kadaise Slovakija buvo laikoma viena pirmaujančių kandidačių į ES. Tačiau po to Vakarai apkaltino jos premjerą Vladimirą Mečiarą pažeidus demokratijos principus ir Slovakija nepateko tarp šešių šalių, kurios 1997 metais buvo pakviestos pradėti derybas dėl narystės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.