aA
Patvirtinusi, kaip kompiuterių klaviatūroje turi būti išdėstyti ženklai ir kokios turi būti raidžių bei kitų simbolių kodavimo sistemos, Lietuva įteisino savo klaviatūros standartą, kuris yra rekomenduojamas kompiuterių gamintojams ir tiekėjams.
Š. m. liepos mėn. Lietuvoje įsigaliojo kompiuterių klaviatūros standartas LST 1582, kuriame neliko angliškų užrašų, o visos lietuviškos raidės "ą,ę,č" ir t.t. pažymėtos ant klaviatūros, o ne kur kitur.

Vladas Tumasonis, Standartizacijos technikos komiteto "Informacijos technologija" pirmininkas, teigia, kad ši klaviatūra yra suderinta su tarptautiniu klaviatūros standartu, todėl ja galima surinkti visus reikalingus rašto ženklus. Nauji standartai pakeitė galiojusius iki šiol, kurie buvo nurašyti nuo sovietinių GOST-tų. Standartų sudarytojai pažymi, kad jie yra ne privalomojo, o rekomendacinio pobūdžio.

Jonas Skendelis, UAB "Baltic Amadeus" Kompiuterinių paslaugų centro direktorius, teigia, jog braižyti ar lipdyti lietuviškas raides ant klaviatūros būtų absurdiška. Tačiau stambesni kompiuterinės įrangos tiekėjai su gamintojais be vargo gali susitarti dėl sulietuvintų klaviatūrų tiekimo.

"Kompiuteriai pardavėjams pabrangtų ne daugiau kaip 5 Lt", – sako p. Skendelis.

"Verslo Žinios"