aA
Mokslinėje konferencijoje Latvijos universitete I. Berzinis penktadienį pažymėjo, kad kelios NATO šalys vienareikšmiškai išdėstė savo požiūrį į aljanso plėtrą, tačiau dvišaliuose santykiuose su Rusija atskirų šalių nuomonės "ne tokios vieningos".

I. Berzinis pabrėžė, kad formuojant ilgalaikę politiką, ji turi būti sąžininga, o "sąžininga politika yra tokia, kai sakai partneriui, ko iš tikrųjų nori". Latvijos UR ministras taip pat užsipuolė Lietuvos siekius įstoti į NATO anksčiau už kitas Baltijos kaimynes. Pasak I. Berzinio, tokia Lietuvos politika yra neproduktyvi ir pavojinga regiono saugumui.

Ministro nuomone, Lietuvos norai tapti NATO favorite Latvijai ir Estijai kelia izoliacijos pavojų, jei jų narystė bus atidėta. Jei NATO plėsis į Baltijos regioną, neapimdama visų trijų valstybių, Rusija tai gali interpretuoti savaip. "Nekritikuočiau Lietuvos, jei tai būtų tik Baltijos vienybės reikalas. Tačiau tai visiškai skirtingas, bendros saugumo politikos regione klausimas", sakė I. Berzinis akademinei visuomenei.

Pernai Vašingtone viršūnių pasitarime Latvija, Lietuva ir Estija buvo įvardytos kaip šalys kandidatės į NATO.