aA
LDDP narys Justinas Karosas teigia, jog konservatoriai, sutelkdami savo kritiką į Naująją sąjungą (NS, socialliberalus), tuo pačiu daro šiai partijai nemokamą reklamą ir didina jos galimybes laimėti Seimo rinkimus.
"Konservatoriai yra seni politikos vilkai. Kodėl jie taip daro?", ketvirtadienį spaudos konferencijoje klausė J. Karosas.

Pats atsakydamas į savo klausimą, J. Karosas sakė, kad konservatoriai taip elgiasi, suvokdami, jog kitame Seime bus opozicijoje ir todėl nori turėti sau parankų kritikos taikinį, kokiu gali tapti socialliberalai.

Parlamentaro nuomone, socialliberai kaip nauja partija yra parankiausias taikinys konservatoriams. "Naujajai sąjungai atsidūrus valdžioje, konservatoriai vėl galės gąsdinti "Maskvos baubu", "tempimu į Rytus", KGB", pažymėjo J. Karosas. Jis pridūrė, kad "s eniau egzistuojančios partijos jau yra konservatorių vėtytos ir mėtytos".

Be to, LDDP nario teigimu, socialliberalai laikui bėgant patirs vis daugiau vidinių prieštaravimų. Kaip pavyzdį, J. Karosas nurodė faktą, jog iš NS gretų jau pasitraukė antras meras, išrinktas pagal NS sąrašą.

Šią savaitę NS paliko Lazdijų meras Jonas Matulevičius, nesutikdamas su partijos sprendimu neleisti merams ir vicemerams kandidatuoti į Seimą. J. Matulevičius kandidatuos į Seimą kaip nepriklausomas kandidatas, remiamas Valstiečių partijos.

Anksčiau iš NS pasitraukė Šilutės rajono meras Algirdas Balčytis, atsisakęs paklusti NS reikalavimui palikti mero postą.

J. Karosas konservatorių "reklamą" socialliberalams palygino su Seimo nario Juozo Galdiko kritika sovietinių skulptūrų parkui Grūto miške, kuris dėl tokios kritikos ir dėmesio tapo žinomas visame pasaulyje. "Ne veltui parke atsirado į J. Galdiką panaši skulptūrą", ironizavo parlamentaras.

Neseniai Seimo pirmininko pavaduotoja konservatorė Rasa Juknevičienė paragino prezidentą Valdą Adamkų atsiriboti nuo paramos NS, paskui kurią, pasak jos, "ateina fašistuojančios jėgos".

Kalbėdama apie "fašistuojančias jėgas", R. Juknevičienė nurodė NS bendradarbiavimą su Kauno meru Vytautu Šustausku, pagarsėjusiu antisemitiniais pareiškimais, bei Šiaulių merės socialliberalės Vidos Stasiūnaitės dalyvavimą oficialiai neregistruotos nacionalsocialistų partijos mitinge Šiauliuose.

Anksčiau Seimo pirmininkas V. Landsbergis NS siedavo su Rusija ir vadino ją "antrąja kaire".

Dabar NS yra populiariausia Lietuvos politinė partija. Apklausos rodo, kad liepą už ją būtų balsavę beveik 17 proc. rinkėjų. Seimo rinkimai vyks spalio 8 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.