aA
Ketinimai iš pagrindų pertvarkyti Jungtinių Valstijų žvalgybos tarnybas šeštadienį, panašu, kad negrįžtamai sužlugo susidūrę su įtakingų respublikonų pasipriešinimu, nors vos prieš kelias valandas Kongreso derybininkai manė galutinai sukirtę rankomis dėl po rugsėjo 11-osios numatytos pradėti reorganizacijos, kuriai pritaria ir Baltieji rūmai.
Duomenys, rakto skylutė, žvalgyba, šnipai
© Corbis/Scanpix
Stengdamasis neparodyti esąs nusiminęs dėl Kongreso nesėkmės siekiant patvirtinti reformas, kurių patarė imtis Rugsėjo 11-osios komisija, Atstovų rūmų pirmininkas Dennisas Hastertas pažadėjo tęsti derybas su Senatu ir iki baigiantis 108-ojo Kongreso kadencijai gruodį dar sykį pateikti šį klausimą įstatymų leidėjams, jeigu bus susitarta kitaip.

Tačiau, pasak derybininkų, nepanašu, kad taip nutiks, ir sausį, kai darbą pradės 109-asis Kongresas, įstatymų leidėjams teks viską pradėti iš naujo.

"Niekas nebaigta, kol nebaigta, (bet) dabar aš nematau proceso, kuris leistų mums tai užbaigti per kelias artimiausias savaites", - sakė Atstovų rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas Peteris Hoekstra, respublikonų atstovas nuo Mičigano valstijos, kuriam teko vadovauti deryboms su Senatu.

D.Hastertas pritarė kompromisui, dėl kurio per derybų maratoną susitarė aukšto rango Atstovų rūmų ir Senato derybininkai. Pasak jų, šį susitarimą palaiko ir Baltieji rūmai bei teroro išpuolius tiriančios Rugsėjo 11-osios komisijos nariai. Kompromisą taip pat remia tragedijos aukų artimųjų atstovai.

Pagal šį kompromisinį įstatymo projektą būtų sukurta nauja nacionalinės žvalgybos direktoriaus pareigybė. Jis turėtų didelės įtakos skirstant žvalgybos sistemos biudžetą, nors jos įgaliojimai būtų labiau ribojami, nei iš pradžių siekė Senatas ir Rugsėjo 11-osios komisija. Taip pat būtų įsteigtas naujas kovos su terorizmu centras, kuriam būtų patikėta planuoti operacijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.