aA
Protiškai atsilikusi dvidešimt penkerių metų mergina už bandymą iš parduotuvės išsinešti pigiausių ledinukų buvo nubausta net teismo. Policininkai šį kartą dirbo labai operatyviai.
Teismas, teisingumas, svarstyklės, nuosprendis
© Corbis/Scanpix
Pastaruoju metu sveikata pablogėjo

Protiškai atsilikusią merginą pavadinkime Agne. Ji noriai lanko viešąją įstaigą "Vilties pastogė", kurioje su likimo draugais įdomiai leidžia laiką.

Spalio pabaigoje mergina sunegalavo, motina ją paliko namuose. Tėvai pastebėjo, kad pastaruoju metu dukra jaučiasi prastai, jai dažnai skauda galvą. Užėjus priepuoliui mergina dainuoja, kartais meldžiasi. Medikai jai paskyrė kompiuterinę tomografiją, tačiau eilė šiam tyrimui atlikti ateis tik lapkričio pabaigoje.

Pasak motinos, šiuo metu Agnei gydoma skrandžio opa. Užėjusį silpnumą nuramina mėtiniai ledinukai. Jų namuose paprastai netrūksta, bet tėveliai dukrai vis primena nepadauginti saldumynų. "Tądien išvažiuodama į darbą, kaip ir visuomet, paprašiau dukros niekur neiti iš namų. Turbūt ją vėl buvo apėmęs silpnumas, kad ji išėjo į parduotuvę ieškoti pamėgtų ledinukų",- mano mama.

Tris valandas praleido kameroje

Agnė į greta esančią parduotuvę "Pigiau grybo" atėjo 11 valandą. Su pakeliais mėtinių - karamelinių ir "Sostinės" ledinukų (vieni kainavo 89 ct, kiti - 99 ct - A.K.) ji buvo sulaikyta jau perėjusi kasą. Parduotuvės apsaugos darbuotojai iškvietė policiją, ši atsivežė į Pirmąją nuovadą, surašė įvykio protokolą ir merginą paleido namo.

Išėjusi iš policijos, neįgali mergina vėl pasuko į "Pigiau grybo" ir pasiėmė tų pačių saldainių. Ji vėl buvo sulaikyta apsaugos. Šį kartą policininkai merginą atvežė į centrinę būstinę. Čia ne tik surašė įvykio protokolą, bet ir uždarė į laikinojo sulaikymo kamerą, kurioje Agnė praleido beveik tris valandas - nuo 12.05 iki 14.45 val.

"Man ten (laikinojo sulaikymo kameroje - A.K.) buvo labai baisu. Aš nualpau (mergina serga epilepsija - A.K.). Buvo labai bloga, sakiau, kad skauda pilvą, sergu mėnesinėmis, bet policininkas atsakė, jog ir jam skauda pilvą. Prašiau atnešti kėdę, tačiau policininkas man pasiūlė pasispjaudyti ir atsisėsti. Sakiau, kad esu nevalgiusi, jis atsakė taip pat nevalgęs. Kai iš manęs paėmė akinius, sidabrinę grandinėlę, apyrankę, laikrodį, klausiau, kur padės, atsakė, jog parduos",- apie sulaikymo kameroje patirtus nemalonumus pasakojo pati Agnė.

Ji teigė pasakiusi, kur dirba tėveliai, kad lanko "Vilties pastogę", bet policininkai į tai nekreipę dėmesio.

Parduotuvės vadovė teigė nesanti psichologė

Policijoje patirti baisumai nesumažino merginos noro įsigyti ledinukų. Ji trečią kartą nuėjo į tą pačią parduotuvę ir bandė išsinešti tų pačių saldainių.

"Tuomet aš paskambinau mamai. Ši iš tiesų elgėsi labai nuoširdžiai, atsiprašė mūsų, net siūlė dukros nuotrauką pasilikti, jei ateityje pasikartotų panašus atvejis, nes greta gyvena, mes atpažintume. Bet ją jau įsidėmėjome, merginą vilioja tik tie raminamieji ledinukai, kitų prekių ji tarsi nemato",- teigė "Pigiau grybo" vadovė Marija Gurevičienė.

Ji tikino sauganti parduotuvės turtą, be to, nesanti psichologė, kad atpažintų sutrikusio intelekto žmogų vien iš jo išvaizdos. Mergina gražiai nuaugusi, tvarkingai apsirengusi, madingai apsikirpusi, su sidabriniais žiedeliais ant pirštų... Parduotuvės vadovė teigia nežinojusi, kad mergaitė buvo baudžiama teisme. Ji pasikėsinusiuosius į parduotuvės turtą perduoda policijai, ką šios darbuotojai nusprendžia, nesidomi.

Teisėja vadovavosi protingumo ir teisingumo kriterijais

"Mes su vyru patyrėme didžiulį stresą, kai gavome kvietimą į teismą. Nemanėme, kad bus tokia procedūra. Rodos, viską atlikome, kaip ir pridera katalikų šeimai: nuėję į parduotuvę atsiprašėme, pakalbėjome dėl ateities, siūliau atlyginti patirtus nuostolius, nors jų nebuvo, nes dukra laiku sulaikyta. Kiek leido pedagoginės mūsų žinios, aiškinomės su dukra, ji, regis, suprato esanti kalta",- pasakojo motina.

Moteris pasidžiaugė, kad teisėja Aldona Sakalauskienė labai atidžiai išklausė jos dukrą ir už administracinį pažeidimą skyrė tik įspėjimą. Teisėja A.Sakalauskienė "Alytaus naujienoms" kalbėjo, kad priimti tokią nutartį buvo nelengva, ji tarėsi su kolegomis.

Įstatymas leidžia atleisti nuo bausmės tik tokiu atveju, jei administracinio pažeidimo metu žmogus būna nepakaltinamumo būsenos, tai yra nesugeba suprasti savo veiksmų esmės ir jų valdyti. Tiksliau sakant, merginai reikėjo skirti psichiatrinę ekspertizę. Jei toks elgesys kartotųsi, pasak teisėjos, tektų taip padaryti.

"Už abu pažeidimus aš skyriau pačią švelniausią bausmę - įspėjimą. Kitaip už kiekvieną sulaikymą būtų tekę mokėti nuo 300 iki 700 litų baudą. Taip nubaudžiau vadovaudamasi ne Administracinių teisės pažeidimų kodekso 50 straipsniu (baudžiančiu už vagystes), o protingumo ir teisingumo kriterijais", - aiškino teisėja.

Ir kitų teisininkų nuomone, užfiksavus faktą policijoje, tolesni veiksmai vyksta sava vaga. Visiems būna daug darbo, o naudos iš to - jokios. Ir nuostolių paprastai nebūna.

Užsienyje neįgalieji nešioja skiriamuosius ženklus

Alytaus poliklinikos vadovas Artūras Vasiliauskas mano, kad protiškai atsilikusių žmonių, net padariusių administracinį pažeidimą, policininkai neturėtų laikyti areštinėse, o teismas privalėtų reikalauti medikų išvadų.

Su neįgaliais vaikais ir jaunuoliais dirbanti pedagogė Svetlana Žadeikienė laukia, kad kuo skubiau ir Lietuvoje būtų taikomi neįgalius žmones padedantys atpažinti ženklai. Spalvingos piniginės su medikų pažymomis neįgaliųjų noriai nešiojamos Norvegijoje.