aA
Prancūzijos prezidento Jacqueso Chiraco apsilankymas Anglijoje ir optimistiški pasisakymai apie Europos vienybę Londone buvo priimti kaip draugiškumo ir noro taikytis ženklas.
J.Chiracas ir T.Blairas Londone
J.Chiracas ir T.Blairas Londone
© AFP/Scanpix
Tuo pačiu metu apžvalgininkai abejoja, ar penktadienį vakare pasibaigus vizitui bent kiek sumažėjo nuomonių skirtumas.

Nepaisant šiltų žodžių, karališko priėmimo Vindzoro pilyje ir Prancūzijos vadovo tikinimų, kad vienintelė priežastis nuomonių skirtumui yra Irakas, Londone manoma, kad santykių tarp Prancūzijos ir Britanijos gerinimas bus sunkus ir ilgas.

Britanija neatsisako pabrėžtinai gero požiūrio į Jungtinių Valstijų politiką, kurį dar sustiprino prezidento Busho perrinkimas. Tuo tarpu Jacquesas Chiracas vis dar tikisi, kad Europa taps atsvara Jungtinėms Valstijoms, nors naujieji Europos Sąjungos nariai aiškiai linksta visai kita kryptimi.

Jacqueso Chiraco vizitas oficialiai buvo skirtas pažymėti susitarimo tarp Britanijos ir Prancūzijos, baigusiam karus šių šalių, šimtosioms metinėms. Nepaisant draugiškos susitikimo aplinkos, Jacqueso Chiraco mintys apie Europos vienybę ir galybę Britanijos sostinėje atrodo taip pat neįtikinamai, kaip ir anksčiau.

Lietuvos radijas