aA
Didžiosios Britanijos atsakomybės zonoje Pietų Irake, kur taikos užtikrinimo misijoje tarnauja ir pusšimtis Lietuvos karių, saugumo padėtis yra palanki kitų metų pradžioje planuojamiems pirmiesiems laisviems rinkimams.
Arvydas Pocius
Arvydas Pocius
© DELFI
Tai BNS penktadienį sakė Lietuvos kariuomenės Lauko pajėgų vadas brigados generolas Arvydas Pocius, grįžęs iš vizito Pietų Irake, kur kartu su Danijos kariuomenės vadovybės atstovais lankėsi Danijos bataliono kontroliuojamoje teritorijoje netoli Basros miesto.

Danijos batalione tarnauja maždaug pusšimtis karių iš Rukloje dislokuoto Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono.

"Šis regionas yra pakankamai ramus, manau, kad jame situacija palanki sausį surengti pirmuosius visuotinius rinkimus", - BNS sakė brigados generolas A.Pocius.

Jo teigimu, Basros regione gausu banditizmo, plėšikavimo atvejų, tarpgentinių vaidų, naftos produktų vagysčių iš naftotiekių, tačiau pasitaikanti agresija daugumoje atvejų nėra nukreipta prieš tarptautinės koalicijos karius.

Pasak A.Pociaus, pasitaiko atvejų, jog ekstremistų ir teroristų grupės savadarbiais sprogmenimis minuoja pakeles, tačiau koalicijos transporto konvojai aprūpinti moderniais radijo prietaisais, slopinančiais įvairius radijo dažnius ir trukdančiais susprogdinti bombas ir minas per atstumą.

"Nepaisant to, regione keturiose vietose jau įvyko municipalinės valdžios rinkimai", - sakė A.Pocius.

Lauko pajėgų vado teigimu, irakiečiai atpažįsta Lietuvos trispalvę ir karius, draugiškai juos pasitinka.

Pasak A.Pociaus, Lietuvos taikdariai, be savo įprastų patruliavimo užduočių, pasienyje su Iranu saugo naftos siurblines. Neseniai lietuvių postų pašonėje išdygo ir kuriamos Irako nacionalinės gvardijos postai. Lietuviai irakiečiams negaili įvairių patarimų.

"Įspūdis, kaip Lietuvoje kuriant kariuomenę prieš 14 metų - vienas irakietis turi karines kelnes, kitas - striukę, trečias - ginkluotas, bet civiliškai apsirengęs", - sakė A.Pocius. Jo teigimu, Pietų Irako dar nepasiekė naujos Lietuvoje, bendrovėje "Tuma", Irako nacionalinei gvardijai siuvamos uniformos.

Be Lietuvos karių bazės Šaiboje, A.Pocius taip pat apsilankė tarpnacionalinės divizijos vadavietėje Basroje.

Lietuvius taikdarius jis pasveikino su artėjančia Karių diena, įteikė kariams dvi dėžes tradicinių lietuviškų rūkytų mėsos skanėstų.

Algirdo bataliono būrys į Lietuvą po pusmetinės misijos grįš vasarį.

Kitoje Irako dalyje - maždaug už 100 kilometrų į pietus nuo sostinės Bagdado, prie Babilono - tarnauja pusšimtis Lietuvos taikdarių iš kunigaikštienės Birutės bataliono Alytuje. Dar keliolika karių ir karininkų tarnauja įvairiose tarptautinių pajėgų vadavietėse.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.