aA
Lietuvai pareikalavus kompensacijos už SSRS okupaciją ir šalies europarlamentarams inicijavus laišką dėl pergalės prieš nacistinę Vokietiją 60-mečio minėjimo Maskvoje, Rusijos žiniasklaida užsipuolė Lietuvą, rašo dienraštis "Respublika".
Kremlius, Maskva, Rusija
Kremlius, Maskva, Rusija
© DELFI
Vienas didžiausių dienraščių, kuris yra kontroliuojamas Maskvos mero Jurijaus Lužkovo, "Moskovskij komsomolec", specialiame reportaže "Pralieto kraujo litai" negaili Lietuvai karčių žodžių.

Jau pirmosios Moskovskij komsomolec" straipsnio eilutės kupinos neapykantos europarlamentarams inicijavusiems laišką ir Lietuvai.

"Kas mes - išlaisvintojai ar okupantai?" - klausia specialaus reportažo autorė ir priduria, kad viena didžiausių švenčių, kuri įvyks 2005 metų gegužės 9 dieną, yra "šventė ne visiems".

Vienas iš pagrindinių minimo laiško iniaciatorių buvo lietuvos atstovas Europarlamente Vytautas Landsbergis. "Moskovskij komsomolec" įvardija jį kaip "pagrindinį rusofobą", manantį, kad "šis laiškas - tai "bandymas atkurti teisingumą".

Beveik šimtas europarlamentarų pasirašė Baltijos šalių ir Didžiosios Britanijos atstovų inicijuotą laišką, kuriame pasaulio valstybių vadovai raginami įvertinti tikruosius Rusijos prezidento Vladimiro Putino kvietimo kitų metų gegužės 9-ąją Maskvoje paminėti pergalės prieš nacistinę Vokietiją 60-metį "politinius tikslus".

"Istorijos kontekste 2005 metų gegužės 9-ąją siūlomas aukščiausio lygio renginys pažymės ne Antrojo pasaulinio karo pabaigą, bet reikš pritarimą sovietų okupacijai ir totalitarinio komunizmo nusikaltimams", - rašoma laiške, tarp kurio iniciatorių yra Lietuvos atstovas konservatorius Vytautas Landsbergis.

Pasak "Moskovskij komsomolec", pastaruoju metu Lietuva daro viską, kad tik ištrintų iš istorijos Antrąjį pasaulinį karą ir net jo dalyvius: karo veteranai neturi kur susitikti, "lietuvių nacionalistų centre" Kaune jau du kartus buvo išniekintos sovietų karių kapinės, o 6-ajame forte merijos įsakymu buvo pakeistas paminklo užrašas ir dabar rašoma, kad ten palaidoti sovietų ir vermachto kariai.

Anot dienraščio, kontūzytam karo veteranui Andrejui Belousovui tiesiog troleibuse nuplėšė kovos medalius.

"Kaip gyvenate? - Kaip žydai prie vokiečių", - cituoja veteranus "Moskovskij komsomolec".

Laikraštis pažymi, jog kita Antrojo pasaulinio karo kovotojų dalis šiuo metu gyvena žymiai geriau nei nugalėtojai. Miško broliai gauna 500 litų priedą prie pensijos, ir, kaip pabrėžia "Moskovskij komsomolec", tai nėra nuostabu, nes pats prezidentas Adamkus per karą tarnavo vietiniame sukarintame dalinyje, Rusijos laikraštį cituoja "Respublika".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.